Kettős évfordulóra emlékezik október 22-én a Zeneakadémia a Cziffra György-emlékévvel

Kultúra, 2021.10.04

A Cziffra György-emlékévvel karöltve tartja hagyományos október 22-i, Liszt Ferenc születésnapján megrendezett hangversenyét a budapesti Zeneakadémia.

Az egyetem alapítója idén 210 éve, Cziffra György pedig 100 éve született. Az ünnepi eseményen Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra100 sorozat művészeti vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense Cziffra 1956. október 22-i legendás koncertjét idézi meg a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara közreműködésével, Takács-Nagy Gábor vezényletével - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

A műsor középpontjában most is, ahogy a 65 évvel ezelőtti esten, Bartók 2. Zongoraversenye áll, amely Balázs János szólójával hangzik el. Liszt Ferenc 3. Magyar rapszódiájával a Zeneakadémia első elnöke és névadója emléke előtt tisztelegnek az ünneplők, majd - akárcsak az 1956-os Bartók Fesztivál nevezetes záróestéjén - most is Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát.

"Különleges élményt nyújt idén immár hagyományos október 22-i, születésnapi hangversenyünk, amely a Liszt Ferenc születésének 210. évfordulójára szervezett fesztivál eseménysorozatának utolsó rendezvénye. Előtte, október 9-től 22-ig változatos programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és konferenciákkal várjuk a látogatókat csaknem 150 éves intézményünkben" - idézi a közlemény Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora szavait.

Az 1956-os év hazánk történelmében és Cziffra György életében egyaránt meghatározó esztendő volt, egy forró hangulatú és viharos sikerű koncert valósággal összekapcsolta egymással a művész és nemzete sorsát. A friss Liszt-díjas Cziffra ugyanis október 22-én, a forradalom kitörésének előestéjén a Mario Rossi által vezényelt Állami Hangversenyzenekarral előadta Bartók évekig tiltott-mellőzött 2. Zongoraversenyét.

"Minden zongoraművész számára nagy technikai kihívás Bartók 2. Zongoraversenye" - emlékeztetett Balázs János, hozzátéve: 1956-ban azért kérték fel Cziffrát e zongoraverseny előadására, mert előtte több zongoraművész visszaadta a felkérést. Ő végül öt hét alatt készült fel a koncertre, emlékezetes előadását azóta is etalonként tartják számon a világban.

Az est folyamán bemutatják a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérméjét is, amelyet a művész születésének 100. évfordulója alkalmából bocsátanak ki.

A centenáriumot Magyarország hivatalos emlékévvel ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogással valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!