Kékvándor címmel nyílt kiállítás Burger Barna fotográfus képeiből

Kultúra, 2024.04.17

Kékvándor címmel nyílt tárlat Burger Barna képeiből; az október 31-ig a Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában, a Capa Központ rendezésében látható túraútvonalszerű kiállításon a fotográfusnak az Országos Kéktúrán készült 100 képe tekinthető meg.

Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a tárlat szerdai megnyitóján elmondta: számára is a fotográfus Kékvándor című kötete adott ösztönzést ahhoz, hogy elinduljon az Országos Kéktúrán, és valószínűleg ezzel nem volt egyedül.

Egykori munkatársát, a 2017-ben elhunyt Burger Barnát idézte, aki úgy fogalmazott: "ha csupán néhányan elindulnak a Kéken azon képek és gondolatok nyomán, amelyeket én is +ajándékba+ kaptam ettől az egyedi úttól, akkor már elértem azt, amit akartam".

Kiemelte: amikor 2014-ben Burger Barna befejezte az Országos Kéktúrát, a teljesítők száma mintegy 5200 volt, azóta még több mint 4100-an teljesítették az útvonalat. Többen, mint az azt megelőző harminc évben összesen - hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a kiállítás két intézmény együttműködésében jött létre. A Capa Központ rendezésében, amely Burger Barna segítségével született tíz évvel ezelőtt, és amelynek névadója, Robert Capa a fotográfus számára példakép, mester volt. Másik mestere pedig a természet volt, amelynek a Természettudományi Múzeum ad otthont - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte: Burger Barnának a természet nemcsak mestere volt, de sokszor sorvezetője is. "Ő úgy fotózott, ahogy élt, és úgy élt, ahogyan fotózott. Természetesen, szerényen, szeretettel" - mondta.

Hozzátette, hogy a természetjárás a hazaszeretet elmélyítésének legjobb módja is. Rácsodálkozni arra, hogy milyen nagy és gyönyörű is a mi országunk - mondta, hangsúlyozva: az ember csak azt tudja igazán szeretni, amit ismer.

A csütörtöktől látogatható tárlatra Csizek Gabriella, a Capa Központ kurátora a Magyar Természetjáró Szövetség gondozásában 2015-ben megjelent Kékvándor című albumból és a vándorlás alatt készült mintegy 40 ezer fotográfiából válogatott. A tárlat fontos részét képezik az albumból származó szövegek is, amelyeket Burger Barna barátjával, alkotótársával, Kőrösi Zoltánnal írt.

A 100 fotográfia és a különleges installációk az Országos Kéktúra tizenkét tájegységén, teljes útvonalán vezetnek végig, fényekkel, hangokkal, meglebbenő, megmozduló képekkel az erdők világát idézik meg.

Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ igazgatója kiemelte: évek óta tartozott ezzel a kiállítással Burger Barnának, a jóbarátnak és a nagyszerű fotográfusnak, akivel együtt alapították a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központot.

Felidézte: Burger Barna 2013-14-ben járta végig a Kéktúrát, amelynek egy-egy szakaszára elkísérték a barátai, köztük Kőrösi Zoltán író, akivel utolsó közös munkájukként jelent meg a Kékvándor című kötet.

Bernert Zsolt, a kiállításnak helyet adó Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója kiemelte: a múzeum régóta magáénak érzik a kiváló tehetségek bemutatásának feladatát, és nagy hagyományuk van az intézményben a fotókiállításoknak is. Burger Barna kiállítása a speciális installációval komplex élményt nyújt a látogatóknak - tette hozzá Bernert Zsolt a megnyitón, amelyen részt vett Nagy Zsuzsanna, Sulyok Tamás köztársasági elnök felesége is.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!