Ingyenes dzsesszkoncertek lesznek pénteken a Rákóczi téren

Kultúra, 2024.05.09

A Jazzfest Budapest keretében pénteken három ingyenes dzsesszkoncertet rendeznek a Rákóczi téren. Sorrendben a Nagy Emma Quintet, a Mingus! Mingus! Mingus!, végül a Lisztes Jenő Cimbalom Project és Roby Lakatos lép színpadra.

A május 15-ig csaknem közel húsz helyszínen zajló Jazzfest Budapest józsefvárosi állomásán pénteken 17 órakor kezdődik a program. A késő estig tartó műsorban a fiatal dzsesszgeneráció képviselői adnak koncertet - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A Nagy Emma Quintet 2018-ban alakult, műveiben erőteljes groove-ok, szabad improvizációk, kortárs zenei elemek találhatóak. Eddig három lemezük jelent meg, a zenekar tagja Nagy Emma (ének), Oláh Krisztián (zongora), Cseh Péter (gitár), Dénes Ábel (bőgő), Klausz Ádám (dob), valamint Nagy Gergő (szövegek, lemezborítók). Idén októberben a kvintett Ázsia legnagyobb dzsesszrendezvényén, a dél-koreai Jarasum Jazz Fesztiválon lép fel. A zenekar tavaly Artisjus-díjat vehetett át mint az év junior könnyűzenei alkotói közössége, Nagy Emma pedig Junior Prima Díjat kapott. A formáció idén az év magar dzsesszalbuma vagy -hangfelvétele kategóriában Fonogram-díjas lett Return című lemezével.

Az Ajtai Péter által vezetett Mingus! Mingus! Mingus! elnevezésű együttes a 46 éve elhunyt legendás dzsesszzenész, a nagybőgős-zeneszerző Charles Mingus emléke előtt tiszteleg. A csapat tagjai az avantgárd zenei élet jól ismert figurái, akik nem egy az egyben játsszák Mingus zenéjét, hanem annak esszenciáját megragadva megkísérlik azt saját arcukra formálni. A Mingus! Mingus! Mingus! projektben Ajtai Péter (nagybőgő), Kiss Árpád (trombita), Kováts Gergő (tenorszaxofon), Cseke Dániel (baritonszaxofon), Pozsár Máté (zongora) és Geröly Tamás (dob) játszik.

A cimbalmos családba született, és a hagyományokat tovább vivő Lisztes Jenő a közelmúltban a New York-i Filharmonikusok koncertjén lépett fel a Lincoln Centerben. Zenekarával, amelyben Orbán György nagybőgős és Serei Dániel dobos a társa. A klasszikus dzsessz zongoratrió mintáját követik, ugyanakkor a zongora szerepét felváltó cimbalom szólóhangszerként mind hangzásával, mind speciális játéktechnikája révén egyedi ízt ad zenéjüknek. A koncerten a Lisztes Jenő Cimbalom Project Roby Lakatos hegedűvirtuózzal egészül ki.

Az esemény a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának része, az ingyenes koncertek a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával valósulnak meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!