Hangversennyel tiszteleg Eötvös Péter emléke előtt az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

Kultúra, 2024.04.17

A márciusban elhunyt Eötvös Péter zeneszerzőre emlékezik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar jövő csütörtökön Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A székesfehérvári önkormányzat közleménye szerint a koncertről tartott szerdai sajtótájékoztatón Ruff Tamás, a zenekar igazgatója felidézte, hogy a hangversenyt eredetileg Eötvös Péter személyes jelenlétével, vele egyetértésben és segítségével tervezték, ajándéknak szánták a művész 80. születésnapjára. Ezt azonban az élet sajnálatosan felülírta, így lett belőle emlékkoncert In memoriam Eötvös Péter - Francia impressziók címmel.

Megemlítette, hogy a zenekar három éve tudatosan törekszik a kortárs zene ügyének felkarolására Székesfehérváron, mivel az elmúlt 50-60 évben a kortárs muzsika és a közönség nagyon eltávolodott egymástól. Mint mondta, küldetésüknek tekintik, hogy ezt a szakadékot áthidalják a következő években.

A közleményben idézik Lehrner Zsolt alpolgármestert is, aki hangsúlyozta, hogy Eötvös Péter az egyik legkiemelkedőbb személyiség volt a kortárs zeneszerzők között.

Az emlékkoncertet Rémi Durupt vendégkarmester dirigálja majd. Az est folyamán Eötvös Péterre két korszakos zeneművével (egy Mozart hommage-zsal és egy klarinét-kettősversennyel), Maurice Ravel zenéjével, valamint Dobri Dániel, a zenekar kortárs művészeti vezetője Eötvösnek dedikált ősbemutatójával emlékeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!