Handel-operát mutat be a Müpában a világhírű régizenei együttese

Kultúra, 2021.09.25

William Christie és az általa alapított Les Arts Florissants együttes szeptember 28-án Handel Partenope című operáját mutatja be a budapesti Müpában.

A Partenope énekesgárdája - Ana Vieira Leite portugál szoprán, Hugh Cutting brit kontratenor, spanyol szólamtársa Alberto Miguélez Rouco, Helen Carlston brit mezzoszoprán és társaik - a Christie nyári akadémiájának díjnyerteseiből áll - közölte a Müpa az MTI-vel. Handel munkásságának egyik leginkább reprezentatív műfaja az opera. Az 1730-ban Londonban bemutatott Partenope ezen belül is a szerző legnépszerűbb, rendszeresen játszott színpadi műveihez tartozik, amelyet a budapesti félig szcenírozott előadáson korunk egyik legjelentősebb régizenei műhelye adja elő. Az amerikaiból immár fél évszázada franciává lett William Christie az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb régizenei karmestere. Csembalistaként kezdte zenei pályafutását, majd 1970-ben szülőhazájából, az Egyesült Államokból - részben a vietnámi háború elleni tiltakozásként, részben a katonai behívó elől menekülve - Franciaországba költözött, és az akkoriban megerősödő historikus zenei mozgalom tagjaként a francia barokk zene elfeledett kincseinek feltárását tűzte ki céljául.

Christie felfedező hajlamú művész, aki műveket és tehetséges előadókat egyaránt szívesen vesz pártfogásába. Műhelye, az 1979-ben alapított Les Arts Florissants e kettős törekvés jegyében mutat be évtizedek óta jobbnál jobb produkciókat. Lenyűgözően gazdag repertoárjára nemrég került fel a most hallható Handel-opus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!