Folytatódott a magyar rockzene történetének képregényes feldolgozása

Kultúra, 2024.05.07

Megjelent a magyar rockzene történetét bemutató képregény második kötete, amely a nyolcvanas-kilencvenes éveket tárja az olvasók elé.

A hazai rockzene kiemelkedő szereplőit, köztük a Bikini, a Kontroll Csoport, a KFT, az Edda, a Karthago, a Quimby, a Kispál és a Borz sztoriját egyedülálló módon, képregény formában bemutató munka a Magyar Rocktörténet című kiadvány második kötete.

"A projekt kitalálója, szellemi atyja az idén januárban elhunyt kitűnő képregényrajzoló, Futaki Attila volt. Amikor az ötlettel hozzá fordultam, azt mondta, meg lehet csinálni. A szöveghez Jávorszky Béla Szilárd rocktörténeti könyvsorozatát használtuk, a rajzolókat Attila válogatta ki" - mondta Demeter Szilárd, a kötet főtámogatója, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója a könyv keddi bemutatóján a Magyar Zene Házában.

Az első kötet, amely a hatvanas-hetvenes évek magyar rocktörténetét dolgozta fel, tavaly decemberben jelent meg. A második darab, amelyet szintén a Képes Krónikák Kiadó gondozott, a nyolcvanas-kilencvenes évek legismertebb magyar együtteseihez és rockzenészeihez kapcsolódó történeteket mutat be. A kiadvány Kántor Mihály szövege alapján, Futaki Attila művészeti vezetésével, Haragos Péter és Felvidéki Miklós rajzaival, valamint Jávorszky Béla Szilárd szakmai lektorálásával született. A borítót Cserkuti Dávid tervezte.

A sorozat kiemelt célja, hogy a képregény műfaján keresztül a hazai rocktörténet nagyágyúit és a korszak történelemformáló slágereit a fiatalok is megismerjék és megszeressék.

A bemutatón Kántor Mihály arról beszélt, hogy a több mint száz oldalas könyvben igyekeztek a korszak minden fontos szereplőjét és műfaját felvonultatni,bár nyilván vannak, akik még bekerülhettek volna. Folytatódik az első kötetben megismert fiktív hős, Pallagi Karcsi története is, aki beáll dolgozni a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat és ezen keresztül a magyar popszakma urához, Erdős Péterhez, feladata a tehetségek felkutatása és pályára állítása. A rendszerváltás a lehetőségek tárházát hozza, Karcsi munkáján keresztül betekinthetünk az ismert koncerthelyszínekre, búcsúkoncertekre. Képregényesítve olyan fontos események is megelevenednek, mint az István, a király című rockopera bemutatója, a Fekete bárányok-koncert vagy a Sziget fesztivál indulása.

A kötet a hatvanas-hetvenes évek legjelentősebb előadóit, köztük a Bizottságot, a Bikinit, a Dinamitot, a VHK-t, a Kontroll Csoportot, az URH-t, a KFT-t, a CPg-t, az Eddát, a Karthagót, az Első Emeletet, a Solarist, a Pokolgépet, az Ossiant, az Akelát, a Bonanza Banzait, a Quimbyt, a Csókolomot, a PUF-ot, a Kispál és a Borzot, a Tankcsapdát, a Nyerset, a Kimnowak-ot, és a hozzájuk kapcsolódó zenészsztorikat a képregény műfajára jellemző sajátos, humoros, karikaturisztikus stílusban mutatja be.

A képregény bemutatóján kerekasztal-beszélgetést rendeztek a korszak népszerű előadói, köztük Vincze Lilla (Napoleon Boulevard), Kalapács József (Pokolgép), Nagy Feró (Beatrice) és Müller Péter Sziámi (URH, Kontroll Csoport, Sziámi) részvételével. A könyvbemutatóhoz kapcsolódva a Magyar Zene Háza könyvtárában szerdán időszaki kiállítás nyílik Futaki Attila nemzetközileg is ismertté vált alkotásaiból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!