András Ferenc filmrendezőt a KIM saját halottjának tekinti

Kultúra, 2024.04.26

A nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendezőt, forgatókönyvírót, producert a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) saját halottjának tekinti - közölte a tárca pénteken az MTI-vel.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett filmrendező csütörtök hajnalban hunyt el.

A közleményben felidézik: András Ferenc 1942. november 24-én született Budapesten. 1962-ben a Magyar Televízióban kezdte pályáját, majd rendezőasszisztensként a filmgyárban helyezkedett el. Későbbi pályafutására nagy hatást gyakorolt Ranódy László, Fábri Zoltán, Máriássy Félix, Sára Sándor és Makk Károly. 1973-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán végzett.

Nevéhez olyan rendkívüli alkotások kötődnek, mint a Veri az ördög a feleségét, a Dögkeselyű, A kárókatonák még nem jöttek vissza vagy a Törvénytelen című film.

Meghatározó szerepet vállalt a szinkronszakma alakításában, 1998-ban a Duna TV önálló szinkronműhelyének vezetésével bízták meg.

Alkotásaival számos hazai és nemzetközi filmdíjat nyert el: 1978-ban Balázs Béla-díjjal, 1988-ban Érdemes Művész díjjal tüntették ki, 2013-ban Kossuth-díjat kapott, 2021-ben lett a nemzet művésze, 2022-ben a Magyar Filmakadémia életműdíját vehette át. 2013-tól a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!