Szlovákiai választás - Robert Fico pártja vezet a leadott szavazatok 61 százalékos feldolgozottsága mellett, bejutásra áll a magyar párt

Külföld, 2023.10.01

Továbbra is Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) vezet a megszerzett voksok 23,7 százalékával az előrehozott szlovák parlamenti választáson a leadott szavazatok 61,2 százalékos feldolgozottságánál. A felvidéki magyar párt, a Szövetség 5,2 százalékon áll, vagyis ugyancsak bejuthat a pozsonyi törvényhozásba.

Szlovákiai választások - A Szövetség tájékoztatója az első exit poll felmérés után A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 15,7 százalékát az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg. A harmadik helyen a liberális Progresszív Szlovákia áll a már összeszámolt szavazatok 14,4 százalékával.

Az eddig nyilvánosságra hozott részeredmények szerint 9 párt jutna az új pozsonyi törvényhozásba.

A 61 százalékos feldolgozottság melletti részeredmények szerint bejutna még a pozsonyi parlamentbe az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,6 százalék), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 7,4 százalékkal, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,7 százalékkal, a felvidéki magyar párt, a Szövetség 5,2 százalékkal, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 5,1 százalékkal, illetve a nemzeti radikális Köztársaság (Republika) 5 százalékos eredménnyel.

A választási részvételi arány előzetes adatok szerint országosan 66 százalékon alakult, ami némileg magasabb szám, mint amilyet a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon mértek.
(MTI)

Galériánk

Szlovákiai választások - A Szövetség tájékoztatója az első exit poll felmérés után Szlovákiai választások - A Szövetség tájékoztatója az első exit poll felmérés után Szlovákiai választások - A Szövetség tájékoztatója az első exit poll felmérés után
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!