Román kormányválság - Citu az alkotmánybírósághoz fordul a bizalmatlansági indítvány ügyében

Külföld, 2021.09.08

A bukaresti kormány az alkotmánybíróságnál emel panaszt a parlament ellen, mivel úgy értékeli, hogy a kormánykoalícióban részt vevő USR-PLUS szövetség szabálytalanul terjesztett be az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) közösen bizalmatlansági indítványt saját kormánya ellen - jelentette be szerdán Florin Citu liberális miniszterelnök.

A kormányfő azt is szabálytalannak nevezte, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét betöltő Ludovic Orban házelnök a házbizottság jóváhagyása és a PNL által emelt szabályossági kifogások kivizsgálása nélkül csütörtökre összehívta a parlament ülését, hogy az USR-PLUS ismertesse kormánybuktató indítványát.

A - tisztújításra készülő, és ezért megosztott - PNL Citut támogató politikusai korábban azzal próbálták elérni az indítvány vitájának elnapolását, hogy óvást emeltek az indítványhoz mellékelt, online beküldött, vagy fénymásolt aláírások szabályossága ellen, azonban nem tudták megszavaztatni a házbizottságban panaszuk kivizsgálását.

A kormány nevében a parlament ellen beterjesztett alkotmányossági kifogással intézményes szintre emelkedett a Citu-Orban konfliktus. Citu júniusban került szembe a legnagyobb kormánypártot vezető Orbannal, miután bejelentette, hogy ő is megpályázza a PNL elnöki tisztségét.

A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitájának időzítése kulcsfontosságú a PNL-n belüli hatalmi harc szempontjából. Az USR-PLUS-nak, és AUR-nak ugyanis elvileg jó esélye van a Citu-kabinet megbuktatására, ha megszerzik a legnagyobb frakcióval rendelkező, ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatását. A román média szerint Citunak alapvető érdeke, hogy tisztségben lévő és nem frissen megbuktatott miniszterelnökként vegyen részt szeptember 25-én a PNL tisztújító kongresszusán.

A PNL Citut támogató vezető testülete szerdán határozatba foglalta: egyetlen PNL-tag sem vehet részt olyan parlamenti eljárásban, amely saját kormánya megbuktatását célozza, aki ezt megszegi, szankciókra számíthat. Azt is leszögezték, hogy a PNL nem fog a PSD-vel közösen kormányt alakítani. A PNL a bizalmatlansági indítvány szabályosságának kivizsgálásáig bojkottálni fogja azokat a parlamenti üléseket, amelyeken az indítványt próbálják napirendre tűzni.

A kormányválság feloldásának módjára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Citu kifejtette: a PNL felelős párt, amely érdekelt a kormányzás folytatásában, és végre fogja hajtani azokat a reformokat, amelyekre vállalkozott. "Mi nem vagyunk elkényeztetett gyerekek, akik veszik a játékaikat és elmennek, amikor az első problémába ütköznek" - tette hozzá, arra utalva, hogy a liberálisok szerint a néhány éve alakult URS-PLUS-t "politikai éretlensége" és a kormányzati tapasztalat hiánya miatt nem volt képes a koalíciós együttműködésre.

Mindazonáltal Citu lehetségesnek nevezte a jobbközép koalíció helyreállítását, ha az USR-PLUS visszavonja a bizalmatlansági indítványt.

Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Citu az USR-PLUS ellenkezése dacára, és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS Citu leváltását követelte a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!