Oroszország javára tervezett ellenséges cselekedetek gyanújával emeltek vádat egy brit férfi ellen Londonban

Külföld, 2024.04.26

Vádat emeltek pénteken Londonban egy brit férfi ellen Oroszország javára megkísérelt ellenséges cselekedet gyanújával.

Nick Price, az angol-walesi legfőbb ügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) különleges bűncselekmények feltárásával és terrorellenes fellépéssel foglalkozó ügyosztályának vezetője pénteki nyilatkozatában közölte: a vádhatóság felhatalmazta a vádemelésre a Scotland Yardot a 20 éves Dylan Earl ellen, aki a vizsgálat szerint Ukrajnához kötődő nagy-britanniai üzleti érdekeltségek elleni, Oroszország javát szolgáló ellenséges cselekményekben volt részes.

E cselekmények között szerepelt a gyanú szerint az, hogy Earl részt vett egy ukrajnai érdekeltségű kereskedelmi ingatlan ellen márciusban elkövetett gyújtogatásos támadás tervezésében.

A tűz a kelet-londoni Leyton városrészben tört ki egy raktárépületben, amelyben két ukrán állampolgárságú magánszemély üzemeltetett egy üzleti vállalkozást.

Ebben a ügyben gyújtogatás gyanújával korábban két másik ember ellen is vádat emeltek.

Egy negyedik vádlott, a 22 éves Jake Reeves ellen gyújtogatás, illetve külföldi hírszerző szolgálattól származó anyagi előny elfogadása címén indult a minap vádeljárás.

Az ügyészség pénteki ismertetésében közölte, hogy a vizsgálat eddigi szakaszában bíróság által elrendelt tájékoztatási korlátozások voltak érvényben, amelyeket az eljáró bírói tanács most oldott fel.

A hét elején Kína javára végzett kémtevékenyég gyanújával emeltek vádat két brit állampolgár ellen.

A Scotland Yard akkori tájékoztatása szerint a 32 éves Christopher Berry és a 29 esztendős Christopher Cash az utóbbi néhány évben államérdekeket sértő módon gyűjtött és adott tovább olyan információkat vagy dokumentumokat, amelyek hasznosnak bizonyulhatnak "egy ellenséges felhasználó számára".

A beszámoló úgy fogalmazott, hogy a két gyanúsított tevékenységének kedvezményezettje "egy külföldi állam, név szerint Kína volt".

A vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága folytatta az ügyben.

A londoni alsóház hírszerzési és biztonsági bizottsága már tavaly összeállított átfogó helyzetértékelésében megállapította, hogy a kínai hírszerzés "kiterjedt és agresszív érdeklődést" tanúsít Nagy-Britannia és a külföldi brit érdekeltségek iránt, és "válogatás nélkül gyűjti" a titkosított és szabadon hozzáférhető információkat.

A 222 oldalas szakbizottsági jelentés szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonságára ez a globális kiterjedésű kínai törekvés jelenti a legnagyobb fenyegetést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!