Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Külföld, 2024.04.26

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága áprilisban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.

Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján pénteken közzétett összefoglaló alapján a német vállalatok új munkavállalók felvételi terveit számszerűsítő mutató, az ifo "foglalkoztatási barométere" a márciusban jegyzett 96,3 pontról 96,0 pontra csökkent áprilisban.

Az ifo "foglalkoztatási barométere" két hónappal korábban, februárban 2021 februárja óta a legalacsonyabbra, hároméves mélypontra, 94,9 pontra esett.

"A megrendelések hiánya egyes cégeknél lefékezi a munkaerő-felvételt" - nyilatkozta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

Az ifo felmérése szerint a német feldolgozóipar foglalkoztatási barométere az előző havi mínusz 9,3 pontról mínusz 12,2 pontra csökkent áprilisban, így továbbra sincs messze az októberi, több mint hároméves mélypontot jelentő mínusz 13,8 ponttól, ami azt jelenti, hogy az új megrendelések hiánya miatt az iparban számos vállalat továbbra is arra készül Németországban, hogy kevesebb munkaerővel kell beérnie a jövőben. Ez különösen igaz az energiaintenzív iparágakra.

A foglalkoztatási barométer a német kereskedelemben mínusz 9,8 pontról mínusz 11,8 pontra esett áprilisban, azaz a német kereskedelemben is nagyobb valószínűséggel döntenek elbocsátásokról. Februárban csaknem 4 éve, 2020 májusa óta a legalacsonyabb szinten, mínusz 13,0 ponton állt a mutató.

A német szolgáltatóipari szektorban ugyanakkor javult a helyzet: a foglalkoztatási barométer az előző havi 5,2 pontról 5,7 pontra emelkedett, a foglalkoztatási létszámnövekedés enyhén pozitív tendenciája gyorsulást mutatott áprilisban, a növekedés hajtóerejét az ifo közleménye szerint az adatfeldolgozás és a turizmus adta.

A német építőiparban is javult az indikátor áprilisban azt követően, hogy márciusban több mint 13 éve, 2010 júniusa óta a legalacsonyabb szintre esett.

Az ifo intézet németországi foglalkoztatási barométere mintegy 9500 vállalat részvételével végzett havi felmérésen alapul. A megkérdezett cégek a következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási terveikről számolnak be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!