Megköszönte a távozó orosz kormány munkáját az elnök

Külföld, 2024.05.06

Köszönetet mondott egy nappal az újabb mandátumára való beiktatása előtt a leköszönő orosz kormánynak Vlagyimir Putyin hivatalban lévő elnök.

Putyin hétfőn a moszkvai kormányépületben beszélve emlékeztetett rá, hogy a jelenlegi kormány tevékenysége a járvány elleni küzdelemmel kezdődött. Mint mondta, a nehéz próbatételt sikerült becsülettel kiállni.

Megfogalmazása szerint 2022-ben Oroszországnak "rendkívüli intézkedéseket kellett hoznia a Donyec-medence lakosainak védelmében", akiket - mint mondta - Kijev nyolc éven át terrorizált. Az államfő szerint Moszkva "meggyőződött róla, hogy a problémát nem lehet békés eszközökkel megoldani.

Hangot adott álláspontjának, hogy az Oroszországgal "újraegyesített" - Ukrajnától elcsatolt - régiókban élők mindig is történelmi hazájuknak tartották Oroszországot, és az is a sajátjának tekintette őket.

Azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy a "különleges hadművelet" elindítása után "gazdasági agresszióba" kezdett, hogy válságot idézzen elő Oroszországban. Kijelentette, hogy ez a szándék a visszájára sült el, és tavaly orosz gazdaság nagyobb ütemben nőtt, mint a világgazdaság, és ezzel a mutatóval nemcsak az Európai Unió vezető országait, hanem a G7 csoport összes államát is felülmúlta.

A kormány az orosz alkotmány értelmében kedden, a megválasztott államfő beiktatását követően le fog mondani, és tagjai megbízotti státuszba kerülnek. A Mihail Misusztyin miniszterelnök vezette kabinet 2020. január 16. óta van hivatalban.

Az alaptörvény szerint az államfő a miniszterelnököt, helyetteseit és a szövetségi minisztereket a parlament alsóházának jóváhagyása után nevezi ki. A védelmi, a belügyi, a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős, az igazságügyi és a külügyi tárca vezetőjét a felsőházzal folytatott konzultációt követően nevezik ki.

Putyin hétfőn azt hangoztatta, hogy az új kormányt gyorsan meg kell alakítani, hogy ne legyen "szünet" a kijelölt célok végrehajtásában. Az alsóház május 10-én, a Győzelem napjának megünneplését követően fogja megvitatni az új miniszterelnök személyét, mielőtt felterjesztené jóváhagyásra az államfőnek.

Jurij Usakov, az elnök külpolitikai tanácsadója a sajtónak elmondta, hogy a moszkvai idő szerint kedden délben kezdődő beiktatási szertartáson, amely, mint mondta, hagyományosan "belpolitikai jellegű", külföldi vendégként a Moszkvában akkreditált diplomáciai képviseletek vezetői vesznek majd részt. (Korábbi bejelentések szerint a német, a lengyel és az uniós nagykövet távol marad a szertatástól.)

Ez lesz Putyin politikai pályafutásának ötödik elnöki beiktatási ceremóniája. Az államfői tisztséget hat évig, 2030-ig töltheti be, és a 2020-ban elfogadott alkotmánymódosítás értelmében jogában áll majd újrajelölteni magát.

Usakov tájékoztatása szerint május 9-én, a moszkvai győzelemnapi katonai parádén Kazahsztán, Kirgizisztán, Kazahsztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Kuba, Laosz és a Bissau-guineai Köztársaság elnöke vesz majd részt. Az azeri elnök és az örmény kormányfő nem lesz jelen. Meghívást kaptak még az eseményre a FÁK, a Szövetségi Állam, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) , az Eurázsiai Gazdasági Unió, az Eurázsiai Fejlesztési Bank, a Sanghaji Együttműködési Szervezet apparátusának vezetői, valamint a Moszkva által barátinak tekintett államok diplomáciai képviseleteinek vezetői és katonai attaséi.

Az orosz elnök külpolitikai tanácsadója elmondta, hogy egy nappal a beiktatás után jubileumi csúcstalálkozót tart majd Moszkvában az Eurázsiai Gazdasági Unió, és ezt Nikol Pasinján örmény kormányfő fogja levezetni. A találkozót a tömörülés létrehozásáról szóló szerződés aláírásának tizedik évfordulójára időzítették.

A tanácsadó bejelentette, hogy Putyin beiktatás utáni első külföldi útja Kínába vezet majd. Ez egy állami látogatás lesz, válaszul Hszi Csin-ping kínai elnök tavalyi, hivatalba lépése utáni oroszországi látogatására. Az orosz elnök Peking mellett egy másik, egyelőre meg nem nevezett kínai várost is felkeres majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!