Litván elnök: a külső határok védelmére uniós forrásokat kell biztosítani

Külföld, 2023.03.14

Meg kell védeni az Európai Unió (EU) külső határait az illegális migrációval szemben, és erre uniós forrásokat kell biztostani - jelentette ki Gitanas Nauseda litván elnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Ez Európa címmel rendezett vitáján kedden.

Gitanas Nauseda beszédében hangoztatta: az EU Fehéroroszországgal közös litvániai határán tapasztaltak megtanították, hogy "fel kell tudni ismeri" azt, amikor az illegális migrációt az unió elleni támadásra használják.

A legális migrációs lehetőségekről kell tájékoztatni az embereket az unión kívüli országokban, és fel kell lépni az embercsempészet ellen - hangoztatta.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban a litván elnök azt mondta, erős szankciókra van szükség Oroszországgal szemben, amíg le nem állítja háborúját, felelősségre kell vonni az agresszió felelőseit, az elszámoltatáshoz nemzetközi különbíróság létrehozására van szükség, amely kivizsgálja az agresszió során elkövetett bűnöket, a befagyasztott orosz vagyonokat pedig fel kell használni Ukrajna újjáépítéséhez.

Kijelentette: Ukrajna a szabadságért és Európa jövőjéért küzd. Oroszország ugyanis nem csak Ukrajnát, hanem az európai életmódot és mindazon értékeket támadja, amelyek Európa alapjait képezik. A litván elnök ezek között a szabadságot, a méltóságot, a jogállamiságot és az emberi jogokat sorolta fel. Ebben a harcban a győzelmet csak közös erőfeszítések révén lehet elérni - mondta.

"Egyre inkább érezzük, hogy a béke, a jólét, a szabadság és a demokrácia nem magától értetődő értékek" - fogalmazott.

Szavai szerint a biztonság, a stabilitás és a jólét megőrzésének leghatékonyabb módja az Európai Unió további bővítése lehet. Azok, akik csatlakozni akarnak az unióhoz, azok, akik új Európát akarnak, lelkesek a reformokkal kapcsolatban - hangoztatta.

"Ha meg akarjuk erősíteni az Európai Uniót, fontos, hogy új tagokat fogadjunk be" - fogalmazott.

A bővítéssel kapcsolatban kiemelte, Moldovának minden korábbinál nagyobb támogatásra van szüksége, hiszen oroszbarát erők nyomásának van kitéve. Grúzia fiataljait és civil társadalmát is támogatni kell a jövőjükkel kapcsolatos változások elérésében. Ukrajna pedig már megmutatta, hogy képes minden akadályt leküzdeni és megvalósítani a szükséges reformokat még a háborús időben is - mondta.

Nem csak Ukrajnának van szüksége Európára, hanem Európának is szüksége van Ukrajnára. Ezért is fontos, hogy az EU továbbra is támogatást nyújtson Kijevnek, és segítse a reformok megvalósítását - tette hozzá a litván elnök.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!