Izraeli-palesztin - Izraeli védelmi minisztere az önvédelmi jog tagadásával vádolta a hágai főügyészt

Külföld, 2024.05.21

(MTI) - A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze meg akarja tagadni Izrael jogát az önvédelemhez - írta Joáv Galant izraeli védelmi miniszter X-en kedden, miután Karim Khan főügyész előző nap elfogatóparancs kiadását kérte ellene és Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen is.

Galant szerint "aljas és undorító" az a párhuzam, amelyet a bíróság Izrael és a Hamász között teremtett az elfogatóparancsok kiadása során. "Izrael október 7. óta egy gyilkos és vérszomjas ellenséggel harcol, mely atrocitásokat követett el izraeli nők, gyerekek és férfiak ellen, és most saját népét élő pajzsként használja"- írta Galant.

"Az izraeli hadsereg (IDF) a nemzetközi jog szabályai szerint harcol, s olyan egyedi humanitárius erőfeszítéseket tesz, melyekhez hasonló korábban nem történt fegyveres konfliktusok során"- hangsúlyozta az izraeli miniszter.

"Védelmi miniszterként támogatom és erősítem az IDF Izrael népéért harcoló, őket védő katonáit, akik azt a mély jogunkat és kötelességünket teljesítik, hogy saját erőnkkel megvédjük magunkat"- tudatta.

"Nem jár sikerrel a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének, Karim Khannak az a kísérlete, hogy megfordítsa a helyzetet - aljas és undorító a főügyésznek a Hamász terrorszervezet és Izrael közötti párhuzama. Izrael nem részese a bíróságnak, és nem ismeri el annak joghatóságát" - közölte Galant.

"Határozottan el kell utasítani Karim Khan főügyész azon kísérletét, hogy megtagadja Izrael Államtól jogát az önvédelemre, és arra, hogy kiszabadítsa az elhurcolt túszokat" - zárta bejegyzését az izraeli védelmi miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!