Helyreállt a brit repülőterek beléptetőrendszere a komoly fennakadásokat okozó meghibásodás után

Külföld, 2024.05.08

Helyreállt szerda reggelre a brit repülőterek beléptetőrendszerének működése a komoly fennakadásokat okozó, órákig tartó előző esti meghibásodás után.

A hiba, amelynek oka a brit belügyminisztérium szóvivőjének szerdai ismertetése szerint "rendszerhálózati probléma" volt, a legnagyobb repülőterek, köztük a londoni Heathrow és Gatwick, valamint Edinburgh, Birmingham, Bristol, Newcastle és Manchester érkező forgalmában okozott hatalmas felfordulást.

Heathrow-n, ahol naponta átlagosan 220 ezer utas fordul meg, a kedd esti és éjszakai órákban az utasoknak esetenként másfél-két órán át kellett sorban állniuk az útlevélellenőrző pultokhoz.

A kiesés érintette a British Airways légitársaság Budapestről Heathrow-ra érkező kedd esti járatának utasait is.

A meghibásodás elsősorban az elektronikus beléptető kapuk működését akadályozta; ezeket a hiba elhárításáig nem lehetett használni.

A nagy brit repülőtereken 277 ilyen automatikus arcfelismerő rendszerrel felszerelt kapu működik, és a vízummentes érkező utasforgalom nagy része ezeken lép be Nagy-Britanniába.

A belügyminisztérium szóvivője nem részletezte a hiba okát, de hangsúlyozta: nincs arra utaló jel, hogy a fennakadást "rossz szándékú kibertevékenység" okozta volna.

Éppen egy éve, tavaly májusban ugyanilyen meghibásodás okozott hasonló fennakadást a brit repülőterek érkező utasforgalmában, tavaly augusztusban pedig kétezer járatot kellett törölni a brit országos légiirányítási rendszer információtechnológiai hálózatának leállása miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!