Az Európai Bizottság tájékoztatást kér az X közösségi platformtól a tartalommoderációs források csökkentéséről

Külföld, 2024.05.08

Az Európai Bizottság megkereséssel fordult az X (korábban Twitter) közösségi platformhoz, hogy tájékoztatást kapjon arról, miért csökkentette tartalommoderációs forrásait az internetes vállalat.

Szerdai brüsszeli közleménye szerint a bizottság különösen azt szeretné megtudni, hogy a platform miért csökkentette közel 20 százalékkal tavaly október óta a tartalommoderátorok csapatának létszámát, ami által az Európai Unión belüli nyelvi lefedettség 11 uniós nyelvről 7-re csökkent.

Az uniós végrehajtó testület további részletekre tart igényt a mesterséges intelligenciát használó eszközöknek a választási folyamatokra, az illegális tartalmak terjesztésére és az alapvető jogok védelmére gyakorolt hatásával kapcsolatos kockázatértékelésekről és kockázatcsökkentő intézkedésekről.

Tavaly decemberben az Európai Bizottság eljárást indított az X ellen a tartalommoderálásra és az átláthatóságra vonatkozó európai szabályok feltételezett megsértése miatt. Ebben az eljárásban azt kívánják vizsgálni, hogy az X megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) egyebek mellett a kockázatkezeléssel, a tartalommoderálással és a hirdetések átláthatóságával kapcsolatos területeken. A szerdán elküldött információkérés a folyamatban lévő vizsgálat újabb lépése.

Az X-nek május 17-ig kell a bizottság rendelkezésére bocsátania a tartalom moderálására szolgáló erőforrásokkal és a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatban kért információkat. A testület bírságot szabhat ki az információkérésre adott téves, hiányos vagy félrevezető tájékoztatásért. A válaszadás elmulasztása esetén az Európai Bizottság határozattal kérheti a tájékoztatást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!