Az EU hét szén-dioxid-mentesítést célzó európai projektbe fektet több mint egymilliárd eurót

Külföld, 2021.11.16

Az Európai Unió az úgynevezett Innovációs Alapjának támogatási keretéből több mint 1,1 milliárd eurót fordít hét nagyszabású innovatív projektre, amelyek célja "áttörést hozó technológiákat elérhetővé tenni" az energiaigényes iparágakban, a hidrogéniparban, a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás terén, valamint a megújuló energiaforrások ágazatában. A projektek Belgiumban, Olaszországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Norvégiában, Spanyolországban és Svédországban valósítandók meg - közölte az Európai Bizottság kedden Brüsszelben.

A beruházásokhoz kapcsolódó munkatervek elbírálása "az üvegházhatású gázok kibocsátásának elkerülésére való alkalmasságuk, innovációs potenciáljuk, pénzügyi és műszaki kiforrottságuk, valamint terjeszthetőségük és költséghatékonyságuk alapján történik".

A kiválasztott programok az európai iparhoz és energiaágazathoz tartozó számos terület - például a vegyipar, az acélipar, a cementipar, a finomítók, valamint a villamosenergia- és a hőipar - szén-dioxid-mentesítésre törekvő releváns ágazatainak széles körét fedik le. Valamennyi projekt vagy már része több iparágat érintő programoknak, vagy egymással kapcsolatban álló iparágak szén-dioxid-mentesítési klasztereit indítja be.

A hét projektet az Innovációs Alap nagyszabású, azaz 7,5 millió eurót meghaladó összköltségű projektekre vonatkozó első felhívásának keretében választották ki finanszírozásra, a támogatás vissza nem fizetendő. Az Európai Bizottság október végén közzétette a második felhívást is, amelynek határideje 2022. március 3. Az ígéretes, de a támogatás elnyeréséhez nem kellően kiforrott projektek esetében az Európai Beruházási Bank nyújt támogatást projektfejlesztésre - derül ki a közleményből.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!