Az EP kötelező képzést ír elő képviselői számára a munkahelyi zaklatások megelőzésére

Külföld, 2024.04.24

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén módosította eljárási szabályzatát azzal a céllal, hogy megerősítse elkötelezettségét a biztonságos és befogadó munkakörnyezet biztosítása mellett, zéró toleranciával a "nem megfelelő magatartással" szemben - tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

A 473 szavazattal, 89 ellenszavazat és 53 tartózkodás mellett elfogadott eljárási szabályzat módosításának célja a munkahelyi konfliktusok és zaklatások megelőzése, valamint a jó irodavezetés előmozdítása az európai parlamenti képviselők kötelező képzése révén.

A Hogyan hozzunk létre jó és jól működő csapatot? című kötelező képzés öt modulból áll, amelyek a toborzással, a hatékony csapatirányítással - beleértve a konfliktusok megelőzését és a korai konfliktusrendezést -, a parlamenti segítségnyújtás adminisztratív és pénzügyi vonatkozásaival, valamint a zaklatás megelőzésével foglalkoznak.

A kötelező képzés bevezetésének előzménye, hogy 2023 júliusában az EP vezetése konkrét intézkedésekről határozott az Európai Parlament zaklatás elleni politikájának megerősítése érdekében. Az új szabályok a júniusi európai parlamenti választásokat követő első plenáris üléstől, azaz 2024. július 16-tól lesznek kötelezőek - tájékoztattak.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a delegáció álláspontja világos, elutasítja a "genderőrületet", így a baloldali frakciók újabb zsarolási kísérletét.

Közölték: a brüsszeli elit ismét önmagán túltéve, "abszurd módon erőlteti a genderpropagandát". A durva politikai zsarolások és a felháborító európai parlamenti határozatok sorába illeszkedő módon, a baloldali frakciók most az EP-képviselőket küldenék újból az iskolapadba, mégpedig kötelező "gendertréning" bevezetésével. Az érzékenyítésen részt nem vevő képviselőket megbélyegeznék és súlyos büntetéssel, akár európai parlamenti tevékenységük ideiglenes felfüggesztésével szankcionálnák - írták.

"Felháborító, hogy az Európai Parlamentet továbbra is a genderőrület foglalkoztatja, az olyan valódi problémák megoldása helyett, mint a migráció, a hanyatló gazdasági versenyképesség, és a szomszédunkban dúló, pusztító háború mielőbbi befejezése" - fogalmaztak.

Az "európai fősodor" attól tart, hogy jobboldali megerősödés várható az EP-választásokon, ezért szokatlan eszközökhöz nyúl, és hatalmát féltve a képviselőket nevelné át - emelték ki.

Az európai parlamenti választásoknak sosem volt még akkora tétje, mint most: június 9-én vissza kell fordítani Brüsszelt a normalitás irányába - tette hozzá közleményében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!