A szlovák agrártárca szerint Ukrajna ígéretet tett a gabonakivitele korlátozása miatt Szlovákiával szemben tett lépések leállítására

Külföld, 2023.09.21

A szlovák agrártárca közlése szerint Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszter, a szlovák hivatali partnerével, Jozef Bíressel szerdán folytatott online egyeztetés során ígéretet tett arra, hogy Ukrajna leállítja a gabonakivitele korlátozása miatt Szlovákiával szemben tett lépéseket - jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség a pozsonyi agrártárca közlésére hivatkozva csütörtökön.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három uniós ország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nemzeti hatáskörben fenntartotta az ukrán gabonaexport blokádját, miután az Európai Bizottság (EB) nem hosszabbította meg az ukrán gabona szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmát. Erre reagálva a szlovák agrárminiszter kedden bejelentette: addig nem szüntetik meg az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozásokat, amíg az ukrán (behozatali) garanciarendszert ki nem értékelik, s be nem bizonyosodik, hogy a behozatal ellenőrzés alatt áll. A pozsonyi szaktárca konstruktívnak minősítette a két miniszter egyeztetését. A szlovák agrártárca sajtóosztálya a tárgyalás eredményeiről azt közölte: a két agrárminiszter megegyezett abban, hogy kialakítanak egy licencrendszer alapján működő gabonakereskedelmi szisztémát. Azonban ennek a rendszernek a beindításáig, illetve addig, amíg bebizonyosodik, hogy működőképes, érvényben marad az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom, amelyet a pozsonyi kormány az év végéig hagyott jóvá. A szlovák agrártárca közlése szerint az online egyeztetés során Jozef Bíres arra kérte ukrán hivatali partnerét, hogy Ukrajna állítsa le a gabonakivitele korlátozása miatt Szlovákiával szemben tett lépéseket, amire Mikola Szolszkijtól ígéretet is kapott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!