Idén 156 kutató nyerte el az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját

IT/Tudomány, 2023.09.20

Idén 156 kutató nyerte el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bolyai János Kutatási Ösztöndíját - tájékoztatta az MTI-t az MTA szerdán.

Az ösztöndíjra, amely a tudományos kutatói életpálya posztdoktori szakaszában nyújt jelentős anyagi támogatást, 2023-ban minden eddiginél többen, összesen 834-en pályáztak - közölte az MTA.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíjra 45 éves korig lehet jelentkezni, de a gyermeket nevelő kutatók korkedvezmény-érvényesítési lehetőséggel akár később is benyújthatnak pályázatot.

Az ösztöndíj összege 2022 januárjától az addigi 124 500 forintról 250 000 forintra emelkedett. Idén pedig a pályázati korhatárnál bevezették a gyermekek után adható korkedvezményt.

A tájékoztatás szerint idén csaknem százzal többen nyújtottak be érvényes pályázatot, mint 2022-ben. Az idei nyertesek között majdnem azonos számban találhatók a három nagy tudományterület képviselői. A legtöbben, 55-en a matematikai és természettudományok művelői közül kerülnek ki. Az élettudományokkal foglalkozó kutatók száma 53, a bölcsészet- és társadalomtudományok területén dolgozóké pedig 48. A pályázók 40,5 százaléka volt nő, közülük 57-en kapnak támogatást, arányuk az ösztöndíjat elnyertek között 36 százalék.

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj elnyeréséről kiállított okleveleket szeptember 19-én adták át ünnepélyesen az MTA Székháza Dísztermében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!