Váratlanul csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban

Gazdaság, 2024.05.03

Az elemzők által várt gyorsuló növekedés helyett csökkent az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.

Az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken azt közölte, hogy áprilisban az index a márciusi 51,4 pontról az elemzők által várt emelkedés, 52,0 pont helyett 49,4 pontra, 2022 decembere óta a legalacsonyabbra esett.

A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

A mutató 2022 decemberében két és fél év után először csökkent a zsugorodást jelző 50 pont alá, tavaly január óta viszont ismét 50 pont felett állt, idén áprilisban azonban ismét 50 pont alá csökkent. Az elmúlt 47 hónapból 45-ben nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye az ISM adatainak tanúsága szerint.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi.

Áprilisban az új megrendelések mutatószáma 52,2 pontra csökkent a márciusi 54,4 pont után, ezen belül az új exportmegrendelések mutatója 52,7 pontról 47,9 pontra süllyedt. Az üzleti aktivitás mutatószáma 57,4 pontról 50,9 pontra csökkent, miközben a foglalkoztatottsági mutató 48,5 pontról 45,9 pontra romlott.

Az inflációs nyomást jelző szolgáltatói árindex 53,4 pontról 59,2 pontra emelkedett.

Az amerikai szolgáltatási szektor teljesítménye csökkent az alacsonyabb üzleti aktivitás, az új megrendelések lassabb bővülése, a gyorsabb teljesítések és a foglalkoztatás csökkenésének következtében. A válaszadók jelezték, hogy az üzleti tevékenység összességében lassulást mutat, annak mértéke vállalatonként és iparágonként eltérően alakul. A megkérdezettek többsége továbbra is aggódik az infláció és a folytatódó geopolitikai konfliktusok miatt - kommentálta az eredményeket Anthony Nieves, az ISM gazdaságkutató intézet elnöke.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe fontos fokmérője az amerikai gazdaság teljesítményének, mivel a szolgáltatószektor az amerikai hazai össztermék (GDP) kétharmadát teszi ki.

Ugyancsak az ISM által közölt adatok szerint gyorsult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménycsökkenése áprilisban. Az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,2 pontra romlott áprilisban a márciusi 50,3 pontról. A mutató márciusban 17 hónap után először emelkedett a növekedést a csökkentéstől elválasztó 50 pontos szint fölé, de áprilisban ismét az alá került. Elemzői várakozások átlagában kevésbé romló mutató, 50 pont szerepelt áprilisra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!