Új gyártócsarnokot építtet a Szabó Fogaskerékgyártó Kaposváron

Gazdaság, 2024.04.24

Új gyártócsarnokot építtet a magas minőségű fogaskerekek és hajtóművek összeszerelésével foglalkozó Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ez év őszére, a 2,5 milliárd forintos beruházás alapkövét szerdán tették le Kaposváron.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere az eseményen azt mondta: a somogyi vármegyeszékhely célja, hogy Magyarország tíz legfejlettebb városa közé kerüljön.

Miért ne sikerülne, ha Kaposvár a tíz évvel ezelőtti rekordmagas munkanélküliséggel ellentétben ma már közel van a teljes foglalkoztatottsághoz, beindult a város újraiparosítási programja, és a települést számos vállalkozás, köztük világcégek választják beruházásaik helyszínéül - tette hozzá.

Szavai szerint "annál nagyobb boldogságot nem tudnak neki szerezni" polgármesterként, mint amikor a kaposvári vállalkozások döntenek úgy, hogy mennek előre, fejlesztenek, építkeznek, mert éreznek erőt magukban, bíznak a városban, a közösségükben.

Szita Károly a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-t méltatva rámutatott, a társaságot belföldön és külföldön a folyamatos fejlődés jellemzi.

Az alapító, Szabó Ferenc 1976-ban kezdte tevékenységét, a vállalkozás 1996-ban alakult kft.-vé, 2006-ban vásárolt gyártócsarnokot - idézte fel.

Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy a Szabó Fogaskerékgyártó jó példája annak, hova lehet eljutni kitartással, tehetséggel, szorgalommal és a munkába vetett hittel.

"Szeretnénk, ha Magyarországon sok, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-hez hasonló családi vállalkozás lenne, amely ilyen sikereket mutat fel" - jegyezte meg.

Németországban a családi vállalkozások a német emberek 68 százalékának adnak munkát, 50 százalékát adják az ország gazdasági termelésének. Ide szeretnénk mi is eljutni - mondta.

Gelencsér Attila a júniusi önkormányzati és európai parlamenti választásokkal összefüggésben beszélt arról is, hogy a kormány egymilliárd forinttal járult hozzá a Szabó Fogaskerékgyártó csarnoképítéséhez, és más fejlesztéseket is támogat a következő időszakban, ehhez azonban az kell, hogy semmi ne veszélyeztesse az eredményeket és a jövőbeni terveket.

"A magyar gazdaságra leselkedő legnagyobb veszély, hogy Magyarország bevándorlóországgá alakul, és továbbra is egy háború egyre fenyegetőbb árnyékában kell élnünk" - fogalmazott.

Úgy vélte, ha Brüsszelben továbbra is bevándorlás- és háborúpártiak lesznek többségben és Magyarország bevándorlóországgá alakul, akkor ma az összes rendelkezére álló gazdasági erőforrás bevándorlóország felépítésére megy el, nem lesznek milliárdok, száz-, vagy tízmilliók, amit magyar vállalkozások rendelkezésére bocsáthatnának.

"Ha az ország elhibázza a június 9-i döntést, nem tanul a nyugat-európai országok hibáiból, és ugyanabba az irányba kanyarodik a háborúpártisággal és bevándorláspolitikával, akkor a magyar gazdaság fejlődése meg fog állni" - közölte.

Szabó Krisztián, a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. ügyvezetője arról szólt, hogy az új 5 ezer négyzetméteres, energetikailag is korszerű, napelemekkel felszerelt csarnok építésére azért van szükség, mert a cég a dinamikus fejlődésének köszönhetően "kinőtte" jelenlegi 3500 négyzetméteres csarnokát.

A társaság több száz féle fogaskereket gyárt, nagyméretű fogaskereket szállít szélenergia ipari vállalkozásoknak, de foglalkozik hőkezeléssel is, termékeit főként Európai Unióban értékesíti, legnagyobb piaca Németország.

Elsősorban a mezőgazdasági gépiparnak szállítanak, de lehetőséget látnak a gépjárműiparban is - jegyezte meg.

Az ügyvezető elmondta, hogy jelenleg mintegy 50 alkalmazottjuk van, a létszámot a növekvő gyártási igényekkel arányban növelik, az új gyártócsarnok akár 100 ember foglalkoztatására is lehetőséget biztosít.

A telephely duális képzőhelyként is működik, részt vesznek mérnökök képzésében is - jelezte.

Szabó Krisztián az MTI érdeklődésére elmondta a cég 2021-ben mintegy 1,8 milliárd, 2022-ben mintegy 2,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, a nyereség 2021-ben mintegy 277 millió, 2022-ben 383 millió forint volt.

Tavaly a cég mintegy 3 milliárd forintos forgalmat produkált, a nyereség mintegy 400 millió forint volt, idén további dinamikus bővülést remélnek - mondta az ügyvezető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!