Tőzsde - Veszteséges tőzsdezárás Európa-szerte

Gazdaság, 2021.09.24

Gyenge kezdés után veszteséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Az európai indexek, az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 kompozit mutatók 0,83 és 0,89 százalékkal végeztek alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,88 százalékkal gyengült pénteken.

Az európai tőzsdéken három napig tartó erősödő szakasz tört meg a pénteki gyengüléssel. Ennek oka részben a kedvezőtlen makrogazdasági adatokban keresendő, részben pedig a kínai Evergrande problémáiból eredő piaci zavarok kockázatára.

Az ingatlanfejesztő cég csődje ugyanis megrendítheti az egész kínai pénzügyi rendszert, ami átterjedhet a globális pénzügyi rendszerre is.

A nap folyamán közzétett kedvezőtlen makrogazdasági mutatók egyike az ifo szeptemberi német üzleti hangulatindexe volt. Az ellátási láncokban kialakult zavarok következményeként szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban romlott az üzleti hangulat Németországban.

Londonban 0,36 százalékkal csökkent zárásra az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,73 százalékkal végzett alacsonyabban, a párizsi CAC-40 index pedig 0,95 százalékkal gyengült. A milánói tőzsdén 0,41 százalékkal gyengébb index alakult ki zárásra, a madridi tőzsde pedig 0,03 százalékos indexcsökkenéssel végzett.

Az olajár átmeneti negatív korrekció után ismét emelkedő lendületet vett pénteken és ezzel már a harmadik egymást követő hetet fogja áremelkedéssel zárni. Az olaj árát globális termelésfennakadások és az amerikai készletek vártnál nagyobb mértékű hetek óta tartó csökkenése emeli. A Brent és a WTI ára 2018 októbere óta a legmagasabb szintet érte el. A Brent ára 55 százalékkal, a WTI ára 56 százalékkal áll az év eleji felett.

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára hordónként 77,83 dolláron 0,75 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,60 százalékkal ment fel 73,73 dollárra hordónként.

Az arany spot ára 0,56 százalékkal emelkedett unciánként 1752,29 dollárra, az eurót 0,30 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1710 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!