Planet 2021 - Lengyel elnök: a V4 követendő példa az EU számára

Gazdaság, 2021.11.30

Andrzej Duda lengyel elnök szerint a V4-ben zajló együttműködés a fenntarthatóság tekintetében is követendő példa az EU számára; Zuzana Caputová szlovák államfő pedig a globális fellépés fontosságáról beszélt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó keddi megnyitóján.

"A regionális partnerség keretében együttműködve sikerrel tudunk szembeszállni napjaink kihívásaival. A V4 országainak hatékony lépései a fenntartható fejlődés érdekében másokat is inspirálnak, hogy javítsák a társadalmi élet minőségét" - emelte ki beszédében Andrzej Duda lengyel elnök a Hungexpón zajló rendezvényen.

Kiemelte: örül annak, hogy a visegrádi együttműködésben résztvevő országok egyre gyakrabban képeznek közös platformot a legfontosabb témákban. "A V4 fennállásának harmincadik évfordulója mutatja, hogy az Európai Unión belül a V4 a leggyorsabban fejlődő régió és nemcsak a korábbi gazdasági lemaradást képes hatékonyan ledolgozni, hanem képes fejlődési impulzust adni és segíthet visszaállítani a megfelelő vágányra az európai fejlődést" - mondta.

Andrzej Duda kitért arra, hogy a nyáron leköszönt lengyel V4-elnökség prioritása volt az uniós ipar versenyképességének visszaállítása, és hogy az EU saját erőforrásaira építve teremtsen megfelelő feltételeket a gazdasági fejlődés számára.

A lengyel elnök hangsúlyozta, hogy a pandémia megváltoztatta a korábbi üzleti modelleket, a járvány idején felgyorsult az innováció, különösen az orvostudomány, az egészségügy, az oktatás, a távmunka, a közigazgatás területén.

"Lengyelországban is jelentősen nőtt a kutatással foglalkozó cégek száma, ezek intelligens megoldásokat ajánlanak a fenntartható fejlődést szolgáló számos szegmensben, a raktározásban, az energiaelosztásban, a levegő- és a vízminőség javításában. Ezt segíti a versenyképességet támogató politika" - mondta Andrzej Duda. Hozzátette: "örülünk annak, hogy a V4 jelenlegi magyar elnöksége alatt is figyelembe veszik hozzáállásunkat ezekhez a kérdésekhez".

Lengyelország koncentrálni fog a stratégiai jellegű infrastrukturális beruházásokra, a fenntartható szállításra, egészségre, digitalizációra, innovativitásra, mindezt a zöld célok, az alacsony kibocsátás figyelembe vételével - fejtette ki a lengyel elnök. Hozzátette: a megújuló erőforrások fejlesztése mellett az atomenergia kihasználását is fontosnak tartják, és átmenetileg a földgázból adódó lehetőséget sem vetik el energiabiztonságuk megőrzése érdekében.

"Akárcsak Magyarország, mi is konzekvens módon csökkentjük kibocsátásunkat, közben pedig nő az ország GDP-je, ez kivételes és jellegzetes a régiónkban" - szögezte le végül Andrzej Duda.

A konferenciát videóüzenetben köszöntötte Zuzana Caputová szlovák államfő, aki szerint a pandémia arra is emlékeztet minket, hogy ökoszisztémáink össze vannak kapcsolódva, és lépéseink, tetteink fel tudják borítani a természeti egyensúlyt.

"Csupán egy hónappal vagyunk a glasgow-i klímacsúcs után, fenn kell tartanunk a nyomást, és törekednünk kell globális klímalábnyomunk csökkentésére. Szlovákiában ma már 46 százalékkal alacsonyabb a kibocsátás, mint 1990-ben volt, elektromos energiánk 80 százalékban szén-dioxid-kibocsátás tekintetében alacsony forrásokból származik. A fenntartható fejlődés megköveteli, hogy globálisan lépjünk fel, ami a legnagyobb kibocsátókra is vonatkozik" - fejtette ki Zuzana Caputová.

A szlovák államfő szerint olyan vezetőkre van szükség, akik felismerik annak fontosságát, hogy most egy nagy ugrást kell megtenni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a demokráciák is veszélyben vannak, zajlik a dezinformáció, terjednek a hazugságok és meg kell védeni a független médiát. Hozzáfűzte: a hosszú távú fenntartható fejlődés eléréséhez védelmezni kell a bolygót és a demokráciát.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!