Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank

Gazdaság, 2024.04.24

Az MBH Jelzálogbank teljes egészében az eredménytartalékba helyezi a tavalyi  6,66 milliárd forint adózott eredményt - így döntöttek a részvényesek a Budapesti Értéktőzsde Prémium (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett hitelintézet szerdai éves rendes közgyűlésén.

A közgyűlésről az MTI-nek küldött tájékoztató szerint a részvényesek jóváhagyták a 2023-as üzleti évre szóló éves beszámolót, amely szerint a hitelintézet adózás előtti eredménye egy év alatt csaknem két és félszeresére, 7,4 milliárd forintra, mérlegfőösszege pedig rekordszintre, 906,6 milliárd forintra nőtt tavaly év végére.

Az auditált pénzügyi jelentés szerint a konszolidált adózás előtti eredmény csaknem két és félszeresére (242 százalék) növekedett: a 2022-es 2,15 milliárdról 7,38 milliárd forintra. A nettó kamatjövedelem a tavalyelőtti 6,55 milliárd forintról 30 százalékkal 8,52 milliárd forintra emelkedett. A bank nettó üzleti eredménye egy év alatt 1,81 milliárd forintról több mint három és félszeresére, 6,66 milliárd forintra ugrott.

Az MBH Jelzálogbank mérlegfőösszege 92,6 milliárd forinttal nőtt a múlt évben, így 2023 végén 906,6 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézet forgalomban lévő jelzáloglevél-állományának névértéke 387 milliárd forint volt 2023 végén, ami éves összevetésben 5,4 százalékos bővülést jelent. A közlemény kiemeli, hogy 18,5 százalékos részesedéssel az MBH Jelzálogbank továbbra is a második legjelentősebb szereplő a piacán.

2023-ban összesen nyolc nyilvános jelzáloglevél-aukciót tartott a társaság, amelyek során összesen 74,8 milliárd forint értékben bocsátott ki jelzálogleveleket. Ebből 20,5 milliárd forint volt zöld jelzáloglevél.

Az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hiteleinek állománya 2023 végére 13,6 milliárd forinttal - 3,7 százalékkal - 381,3 milliárd forintra emelkedett.

A közlemény idézte Nagy Gyulát, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatóját, aki kiemelte, hogy társaságuk úgy tudta megerősíteni pénzügyi és piaci pozícióját, hogy közben innovatív megoldásaival is újabb eredményeket ért el. Beszélt arról is, hogy az éghajlatváltozás egyre nagyobb hatással van az ingatlanpiacra, és ezáltal a jelzáloghitelezésre is. Az ingatlanok felelősek az energiafelhasználás 40 százalékáért, ezért is fontos, hogy a bankok szerepet vállaljanak a folyamatok jobb megértésében és a jelzáloghitelezésben az előremutató megoldások megtalálásában. Az MBH Jelzálogbank élen akar járni ebben - mondta

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MBH Jelzálogbank 2023-ban az év jelzáloglevél-kibocsátója lett a BÉT Legek díjátadón.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!