Megugrott a Kometa'99 adózott nyeresége tavaly

Gazdaság, 2024.04.30

Az olasz többségi tulajdonban lévő Kometa'99 Zrt. nettó árbevétele tavaly 21,2 százalékkal 93,569 milliárd forintra nőtt, adózott eredménye 153 százalékkal 2,914 milliárd forintra emelkedett egy év alatt - közölte a kaposvári székhelyű húsipari társaság éves jelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A jelentés szerint a nettó eredmény javulásának nagy részét a pénzügyi eredménysoron elért mintegy 1,6 milliárd forintos javulás magyarázta.

A vizsgált időszakban az EBITDA 2,929 milliárd forintról 3,417 milliárd forintra emelkedett.

Belföldön a húsértékesítés volumene 1,2 százalékkal nőtt 2022-höz képest, a külföldi piacokon az olasz leányvállalatnak köszönhetően ennél nagyobb mértékű, 4,3 százalékos növekedést ért el a társaság.

Az export nettó árbevétele mintegy 27 százalékkal 38,485 milliárd forintra bővült tavaly, a forgalom 39 százalékát tette ki. A társaság 24 országba exportál hústermékeket, a három kiemelt piac, Szlovénia, Horvátország és Horvátország részesedése az értékesítésben mintegy 39 százalék.

Az elmúlt év kihívásai között a kiterjesztett gyártási felelősség rendszerét, a külső környezet változását, az emelkedő szállítási és alapanyagárakat nevezték a vezetői összefoglalóban.

Az élő sertés átlagos ára 2023 júliusában érte el mindenkori legmagasabb értékét, és éves átlagban 26 százalékkal haladta meg az előző évit. A mérséklődő, de a korábbi évekhez képest magas energiaköltségeket tavaly fedezeti ügyletekkel mérsékelték.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a társaság piaci részesedése a vágóhídi élősertés-vágásban 0,4 százalékponttal 14,5 százalékra nőtt, volumenben 578 ezerről 591 ezer sertésre, ami a 800 ezres kapacitás közel háromnegyedét teszi ki - idézik a jelentésben.

A múlt évet kölcsönzött munkaerővel együtt 1049 fővel zárták a kaposvári gyárban.

A Kometa'99 vezetősége idén a belföldi forgalomban növekedéssel számol, az exportnál kétszámjegyű növekedést várnak.

A társaság 2023 és 2030 között mintegy százmilliárd forint értékben tervez beruházást, ezzel az európai húsipar meghatározó szereplőivé kívánnak válni.

Ennek részeként a Gyármentő Program keretében elnyert 6 milliárd forintos forrást energiahatékony rendszerek - napelemes erőművek, kogenerációs motorok beszerzésére fordítják idén és jövőre - közölték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!