Londoni elemzők: a kínai gazdaság az újabb Trump-elnökség vesztesei között lehet

Gazdaság, 2024.04.29

Donald Trump valószínűsíthető vámszigorítási tervei miatt a kínai gazdaság a volt amerikai elnök újbóli megválasztásának vesztesei között lehet, de markánsan negatív hatásoknak a második Trump-kormányzat esetén is korlátozott az esélyük - áll londoni makrogazdasági elemzők hétfőn ismertetett átfogó helyzetértékekésében.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics modellszámításokra alapuló forgatókönyv-változatokat dolgozott ki.

A "korlátozott Trump-forgatókönyv" nevű változat, amelynek a ház 35 százalékos esélyt ad, lazább amerikai költségvetési politikát feltételez. Ennek elemei között kiterjedt személyijövedelemadó-csökkentések és egyes területeken megnövelt - jóllehet más területek kiadáscsökkentéseivel részben ellentételezett - költségvetési ráfordítások szerepelnének.

A hazai össztermékhez (GDP) mért szövetségi szintű amerikai államadósság-ráta e korlátozott forgatókönyv alapján 2033-ig 4,5 százalékponttal emelkedne az Oxford Economics modellszámításai szerint.

Ez a forgatókönyv azt is valószínűsíti, hogy a második Trump-kormány 2026-tól 25 százalékos célzott pótvámot vet ki Kína és az Európai Unió fém- és járműipari szektoraira, emellett még további vámokat alkalmazna a kínai vegyipari, elektronikai és gépipari cikkekre.

A "teljes körű Trump-forgatókönyv" - amelynek az Oxford Economics elemzői mindössze 5 százalék esélyt adnak - még szélesebb körű, a társasági adókra is kiterjedő adócsökkentésekkel és még nagyobb költségvetési kiadásokkal számol, és a ház modellszámításai szerint ez már 2028-ra 1,5 százalékpontot adna hozzá a GDP-arányos amerikai államadósság-rátához.

A szövetségi államháztartás ugyanakkor jelentős vámbevételekhez jutna, és ezek 2033-ig 2,2 százalékponttal csökkentenék az adósságrátát - áll az Oxford Economics hétfői tanulmányában.

Ez a forgatókönyv 2026-2027-ig általános kiterjedésű 60 százalékos amerikai vámokat feltételez a kínai importra, és 10 százalékos pótvámot más jelentős kereskedelmi partnerekkel szemben.

Ez a változat tartalmazza azt is, hogy Kína erre reagálva 40 százalékos büntetővámot vetne ki az amerikai árukra, korlátozná az Egyesült Államokba irányuló turizmust és 2026-ban egyszeri intézkedésként 10 százalékkal leértékelné a jüant a dollárhoz képest.

Az Oxford Economics szerint a nagyobb esélyű "korlátozott Trump-forgatókönyvnek" enyhe világgazdasági kihatásai lennének: a globális GDP-érték 2027-ig 0,2 százalékkal még meg is haladná a ház alapeseti előrejelzésében szereplő szintet, elsősorban az amerikai költségvetési politika serkentő hatása miatt.

Ez a kedvező hatás ugyanakkor később elenyészne, és 2030-ra a világgazdaság hazai össztermékének értéke 0,2 százalékkal elmaradna az Oxford Economics alapeseti várakozásától.

A "teljes körű", de csekélyebb esélyű Trump-forgatókönyv ugyanakkor jelentős világgazdasági veszteségeket okozna: a tanulmány szerint ebben az esetben a globális GDP-érték 2028-ra 1,3 százalékkal lenne alacsonyabb a ház alapeseti prognózisánál.

A legnagyobb gazdaságok közül különösképpen Kína tartozna e forgatókönyv vesztesei közé: az alapeseti előrejelzéshez mért kínai GDP-veszteség 2028-ra 1,8 százalék körül lenne - áll az Oxford Economics hétfői elemzésében.

A cég modellszámításai szerint a "teljes körű Trump-forgatókönyv" megvalósulása a súlyozással számolt átlagos amerikai importvámszintet 6,5 százalékponttal emelné.

A ház hangsúlyozza, hogy ez nagyon meredek emelkedés lenne, mivel a súlyozott átlagos amerikai importvám a behozatal teljes körére számolva jelenleg átlagosan 2,5 százalék környékén jár.

Az Oxford Economics számítási modellje szerint e forgatókönyv esetén a világkereskedelem értéke 2030-ra hozzávetőleg 6 százalékkal maradna el a cég alapeseti várakozásától.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!