Lassuló ütemben nőtt az amerikai gazdasági aktivitás áprilisban

Gazdaság, 2024.05.03

Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett végleges, az előzetest némileg meghaladó értékei alapján.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok egyesítésével képzett kompozit BMI végleges értéke az előzetesen becsült 50,9 pont helyett 51,3 pontra, négyhavi mélypontra csökkent áprilisban a márciusi 52,1 pontról.

A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi.

Áprilisban az amerikai feldolgozóipari BMI végleges értéke az előzetes becslés alapján közölt 49,9 pont helyett 50,0 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt a márciusi 51,9 pontról.

A szolgáltatóipari BMI a márciusi 51,7 pontról 51,3 pontra, öthavi mélypontra csökkent áprilisban, meghaladva az előzetesen becsült 50,9 pontot.

Az S&P Global adatai alapján a foglalkoztatás áprilisban 2020 júniusa óta először csökkent a kereslet gyengülésének jelei mellett, a foglalkoztatás visszaeséséhez a szolgáltatóipar járult hozzá.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza szerint az áprilisi BMI-adatok arra utalnak, hogy az Egyesült Államokban a gazdasági növekedés lendülete mérséklődött a második negyedév elején.

Áprilisban hat hónap után először csökkentek az új megrendelések, míg az üzleti bizalom tavaly november óta a legalacsonyabb szintre romlott. A jelenlegi BMI-adatok az amerikai gazdaság körülbelül 1,5 százalékos évesített bővülését jelzik a második negyedévben - tette hozzá Chris Williamson.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!