K&H: reálértéken nőhet a cégek árbevétele a következő egy évben

Gazdaság, 2024.04.26

A következő egy évben reálértéken nőhet a cégek árbevétele, átlagosan 7,7 százalékos árbevétel-növekedést és 3,9 százalékos profitbővülést várnak a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások a K&H kkv bizalmi index 2024 első negyedéves felmérése alapján - közölte a bank pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a tavaly év végi várakozásokkal gyakorlatilag megegyező nominális értékek azt mutatják, hogy reálértéken az elmúlt két év legmagasabb növekedését várják a cégek.

A pozitív elmozdulás abban is látható, hogy az előző negyedévi 17 százalékról 11 százalékra mérséklődött azoknak a vállalkozásoknak az aránya, amelyek bevételük csökkenésére számítanak - idézte a közlemény Rammacher Zoltánt, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetőjét.

A felmérés szerint szektorok szerinti bontásban a legoptimistábbak az ipari cégek, tízből kilenc cég vár a tavalyinál nagyobb bevételt idén, átlagosan 8,2 százalékkal.

A kereskedelmi cégek között volt a legmagasabb azok aránya (15 százalék), amelyek csökkenő árbevétellel terveznek idén.

A szolgáltató és a mezőgazdasági szektor jelenleg átlag körüli, 7,6, illetve 8,0 százalékos árbevétel-bővüléssel kalkulál.

Rámutattak: a beruházási hajlandóság szempontjából nem látható pozitív fejlemény, hetedik negyedéve 60 százalék a fejlesztést tervező cégek aránya és a kkv-k 58 százaléka tervez beruházást a következő egy évben - írták.

A beruházási célokat tekintve az informatikai fejlesztések továbbra is első helyen szerepelnek (26 százalék), a gépjárműpark megújítására a vállalkozások 24 százaléka készül. A gépek, berendezések korszerűsítését, bővítését a cégek ötöde jelölte meg beruházási célként.

A bank 2004 óta folyamatosan elkészíti negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítását. A legutóbbi mérésben 2024 február 19. és március 11. között 400 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóit kérdezték.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!