Kamatdöntés - Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

Gazdaság, 2024.04.23

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.

Legutóbbi, márciusi ülésén a testület 75 bázisponttal 8,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a februári 100 és a januári 75 bázispontos enyhítést követően.

A legutóbbi kamatdöntő ülést követő háttérbeszélgetésen Virág Barnabás, a jegybank alelnöke azt mondta, hogy lezárult a monetáris politika "gyors lépésekkel operáló szakasza", a második negyedévben lassul a kamatcsökkentés üteme, a monetáris politika új szakaszba lép.

A monetáris tanács a jegybank honlapján kedden közzétett közlemény szerint az inflációs kilátások miatt látja indokoltnak az alapkamat csökkentését. Értékelésük szerint a magyar gazdaságban erős és általános dezinfláció érvényesül, a növekedés az év második felében gyorsulhat, a magas devizatartalék és a folyó fizetési mérleg tartós javulása erősíti az ország kockázati megítélését. A bruttó államadósság és a költségvetési hiány idén mérséklődhet, a GDP 2,0-3,0 százalékkal nőhet, 2025-től kiegyensúlyozott szerkezetű növekedés várható Magyarországon.

Hozzátették, hogy az eurózóna inflációja szintén mérséklődött, a világgazdasági kereslet gyengülése és a nyersanyagárak alacsony szintje visszafogott inflációt valószínűsít.

A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság ugyanakkor romlott a márciusi kamatdöntés óta, a rövid távú európai kilátásokat főként lefelé mutató kockázatok határozzák meg. A kontinens konjunktúrája elhúzódóan gyenge, ami visszafoghatja a magyar exportteljesítményt, bár a kapacitásbővítő külföldi közvetlentőke-beruházások ezzel ellentétesen hatnak, az exportpiaci részesedés hosszabb távon emelkedhet - tették hozzá.

A testület a világszintű dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága és a belföldi dezinfláció fenntartható folytatása miatt a következő hónapokban óvatos monetáris politikát szorgalmaz. Megítélésük szerint az inflációs kilátás a korábbinál lassabb ütemű alapkamat-csökkentést, a változékony kockázati környezet türelmes megközelítést indokol.

A monetáris politika továbbra is a pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzpiaci stabilitás fenntartásához, a dezinfláció folytatódásához és az inflációs cél eléréséhez. A makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, a kockázati környezet alakulását folyamatosan értékelik, áprilistól kezdve a korábbinál lassabb ütemben, adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!