Gyorsuló ütemben csökkent az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye áprilisban

Gazdaság, 2024.05.02

Némileg gyorsult az euróövezet feldolgozóipari aktivitásának csökkenése áprilisban az S&P Global gazdaságkutató intézet HCOB beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.

A londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közösen vezetett feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 45,7 pontra, négyhavi mélypontra süllyedt a csütörtökön ismertetett végleges adat szerint a márciusi 46,1 pontról. Az április 23-án ismertetett előzetes adat minimálisan gyengébb, 45,6 pont volt.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi, így az S&P Global HCOB BMI-adatai alapján az euróövezet feldolgozóipari aktivitása immár a 22. egymást követő hónapban csökkent áprilisban.

Bár az euróövezeti feldolgozóipar termelése már a 13. hónapban csökkent áprilisban, a zsugorodás üteme az utóbbi egy évben a leglassabb volt. Eközben azonban az új megrendelések visszaesése idén a legmeredekebb volt az év negyedik hónapjában, a foglalkoztatás pedig tovább csökkent, bár a zsugorodás mértéke összességében szerény, hét hónapja a legkisebb volt. A szállítási idő nyolc hónapja a legjelentősebben rövidült, ezzel párhuzamosan mind az inputköltségek, mind a kibocsátási árak gyorsuló ütemben csökkentek. Az üzleti bizalom második hónapja erősödött, és 2022 februárja óta a legmagasabb szintet érte el.

Az országok közül a legjobb teljesítményt Görögország érte el az áprilisi euróövezeti összesítésben, még úgy is, hogy BMI indexe 55,2 pontra, 3 havi mélypontra csökkent. A második legkedvezőbb eredményt mutató Spanyolország 52,2 ponttal 22 havi csúcsot ért el, míg Hollandia BMI-indexe 51,3 ponttal 20 havi csúcsra emelkedett. Ugyanakkor a zsugorodási szakaszban maradt az euróövezet öt gazdaságának feldolgozóipara: Írország (47,6 pont) 9 havi mélyponton, Olaszország (47,3 pont) 4 havi mélyponton, Franciaország a 3 havi mélypontot jelentő 45,3 ponttal szerepelt, Ausztria 43,5 pontos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe 13 havi csúcsot jelentett, míg Németország mutatója 42,5 ponton állt áprilisban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!