Éves csúcson a brit gazdaság aktivitása

Gazdaság, 2024.05.03

Jelentős emelkedéssel egyévi csúcson járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai, bár ez szinte kizárólag a szolgáltatási ágazat erőteljes teljesítményének eredménye.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) pénteken ismertetett felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 54,1 volt áprilisban a márciusi 52,8 után.

A múlt havi kompozit BMI-mutató tavaly április óta a legmagasabb.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 54,1-es végleges áprilisi kompozit adat - amely valamivel jobb a múlt hónap végén ismertetett előzetes becslésnél is - a brit üzleti szektor teljesítményének robusztus és gyorsuló ütemű növekedésére vall.

Az S&P Global Ratings hangsúlyozza azt is, hogy a kompozit BMI-mérőszám hatodik hónapja folyamatosan a brit üzleti magánszektor élénkülő aktivitását mutató 50 feletti tartományban jár.

A kompozit adaton belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat áprilisi aktivitási indexe 55 volt a márciusban mért 53,1 után.

A brit feldolgozószektor áprilisi BMI-mutatója azonban a minimális ütemű növekedésre utaló 50,3-as márciusi szintről ismét a visszaesést jelző tartományba süllyedt: az S&P Global/CIPS-felmérés 48,7-es gyáripari indexet jelez a múlt hónapra.

Tim Moore, az S&P Global gazdasági igazgatója az áprilisi BMI-felmérést kommentálva hangsúlyozta ugyanakkor: az új felmérésből az következtethető, hogy a brit hazai össztermék jelenleg 0,4 százalékos negyedéves ütemben növekszik, vagyis folytatódik a brit gazdaság kilábalása a tavalyi sekély recesszióból.

A brit statisztikai hivatal (ONS) számításai szerint a tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékkal, a negyedik negyedévben 0,3 százalékkal csökkent a brit GDP, és így Nagy-Britannia - az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaság - technikai recesszióban zárta a múlt évet. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben visszaesik a hazai össztermék.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója ugyanakkor már a londoni alsóház pénzügyi bizottságának néhány héttel ezelőtti meghallgatásán kijelentette: egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a brit gazdaságban 2023 második felében kialakult, történelmi visszatekintésben "egyébként is nagyon sekély" recesszió már véget ért.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!