EM: a második aukcióra ötszörösére nőtt az új EKR-tőzsde forgalma

Gazdaság, 2024.05.17

A februárban indult szervezett piac a hitelesített energiamegtakarítások adásvételére kínál lehetőséget, közvetlenül ösztönözve a hazai energiahatékonysági fejlesztéseket; a februári első aukción 13 ezer gigajoule megtakarítás cserélt gazdát, a napokban lezajlott második forgalma ennek sokszorosa, 68 ezer gigajoule volt - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken.

A tárca tájékoztatása szerint a résztvevő tőzsdei tagok száma több mint másfélszeresére nőtt, megtörtént az első magánszemély csatlakozása is.

A növekvő érdeklődés igazolja az energiahatékonysági intézkedések jelentőségét - hangsúlyozták.

Az EM felidézte: az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) 2021 eleje óta ösztönzi az energiamegtakarítások piaci alapú létrehozását az energiaszolgáltatókon, az áramot, földgázt és üzemanyagot értékesítő kereskedőkön keresztül. Mostanáig több mint 4800 intézkedés megvalósítását segítette elő, az így elért összes energiamegtakarítás a várakozásokat felülmúlva már 7 petajoule felett alakul.

A beruházások, szemléletformálás révén a végfogyasztóknál jelentkező megtakarítást a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által névjegyzékbe vett energetikai auditáló szervezettel hitelesíttetni kell. A hitelesített energiamegtakarítás korlátozottan forgalomképes vagyoni értékű jogként értékesíthető a másodlagos piacon. Megvásárlásával a vevő energiahatékonysági projekteket támogat, kiválthatja saját kötelezettségét.

A negyedéves rendszerességgel esedékes EKR-aukciók közül a másodikat 2024. május 14-én tartották meg. A februári 23 tőzsdei taggal szemben az elsőként csatlakozott magánszeméllyel együtt harmincnyolcan vettek részt az aukción. Az eladásra kínált megtakarítások mennyisége hatszorosan haladta meg a legelső alkalomét. Végül a tavaszi aukción 68 296 GJ megtakarítás cserélt gazdát több mint 860 millió forint értékben - ismertette a tárca.

Az új tőzsde az eddig megkötött kétoldalú ügyleteknél kiterjedtebb kereskedési lehetőséget kínál, árjelző funkciót is ellát, előmozdítja a legolcsóbb megtakarítások megtalálását. A szervezett piacon összetalálkozik a kereslet és a kínálat, működése ezzel csökkenti az érintettek adminisztrációs, pénzügyi terheit, magasabb kötelezettség mellett is kordában tarthatja a megtakarítások árait. A hazai földgáz-piacához hasonlóan anonim kereskedést biztosító felületet és klíring rendszert a CEEGEX Zrt. alakította ki. A tőzsdéhez a cég honlapján keresztül folyamatosan csatlakozhatnak az érdeklődők, akik idén további két aukcióra számíthatnak még - írta az EM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!