Az MVM 369 milliárd forint adózott eredménnyel zárt tavaly

Gazdaság, 2024.04.30

Az MVM 369 milliárd forint adózott eredménnyel zárt tavaly a 2022-es 72,7 milliárd forint után - derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett konszolidált éves jelentésből.

Az energetikai szolgáltató konszolidált árbevétele 5079 milliárd forintra csökkent tavaly a megelőző évi 7647 milliárd forintról.

Az MTI-nek elküldött közleményében a vállalat jelezte: a visszarendeződő energiaárak miatt csökkent a csoport árbevétele, ugyanakkor az adózott eremény jelentősen meghaladta az egy évvel korábbit. A jövedelmezőség növekedése a korábbi években végrehajtott külföldi akvizíciók során megvásárolt leányvállalatoknak, a szintén nemzetközi piacokon tevékenykedő áram- és gáz nagykereskedő cégeknek volt köszönhető.

Az MVM értékelése szerint az elmúlt évet is turbulens geopolitikai helyzet, változékony piaci és makrogazdasági környezet jellemezte. A kihívások ellenére a cégcsoport sikeres évet zárt, a javuló eredményesség mellett folyamatosan biztosította az ország energiaellátását, a rezsivédelem megőrzését - közölték.

Az MVM intenzív beruházási programja tavaly is folytatódott. A stratégiai célokkal összhangban 2023-ban jelentősen bővítették a megújuló termelési portfoliót. Új naperőművek kezdtek termelni Kunmadarason, Szegeden és Kecskeméten, emellett megvásároltak Kaposváron egy nagyméretű naperőműparkot.

A társaságcsoport megújuló kapacitása összesen 254 megawattal bővült, a megtermelt energia több mint 85 százaléka pedig tiszta forrásból származott. A zöld átálláshoz kapcsolódó termelési kapacitásbővítésen felül folyamatos a fejlesztés az átviteli és az elosztóhálózatokban, amelyek egyebek mellett a dinamikusan növekvő mennyiségű megújuló termelők hálózati integrációja miatt elengedhetetlenek - fejtették ki a közleményben.

Folytatódtak a hazai földgázkitermelés növelését szolgáló beruházások, 2023 végén termelésbe állt a harmadik kút a nyékpusztai földgázmezőn, elősegítve a magyar gazdaság energiafüggőségének csökkentését. A hazai forráslehetőségek bővítése mellett folyamatos a további út- és forrásalternatívák, köztük új LNG beszerzési lehetőségek keresése.

Tavaly júniusban az MVM végrehajtotta története első, rendkívül sikeres zöldkötvény-kibocsátását, amelyből a hazai dekarbonizációs célok elérését támogató zöldberuházások finanszírozása történik meg - ismertették.

Az MVM csoport tovább folytatja az új hosszú távú stratégiája megvalósítását a kormányzati energetikai vállalásokkal és célkitűzésekkel összhangban. A társaság 2035-re a régió meghatározó energetikai vállalata kíván lenni, így még többet tehet Magyarország, a hazai fogyasztók energiabiztonságáért és a sikeres energiaátmenetért - hangsúlyozták a közleményben.

A cégcsoport továbbra is kiemelt figyelmet fordít a stabil és konzervatív pénzügyi gazdálkodásra, ezt az S&P és a Fitch hitelminősítő ügynökségek is elismerik, mert 2023-ban is megerősítették az MVM-re vonatkozó befektetési kategóriájú hitelminősítést - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!