Az MBH Bank 76 forint osztalékot fizet részvényenként

Gazdaság, 2024.04.29

Az MBH Bank Nyrt. 24,512 milliárd forint, részvényenként 76 forint osztalékot fizet a 2023-as eredményéből, amelynek a további része eredménytartalékba kerül - közölte a hitelintézet a létrejöttét követő első éves rendes közgyűlése után hétfőn az MTI-vel.

Az osztalékfizetés kezdő napja 2024. május 24.

A közgyűlésen a részvényesek jóváhagyták a társaság 2023. évi, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint készült egyedi és konszolidált pénzügyi beszámolóit.

A közlemény idézte Barna Zsoltot, az MBH Bank elnök-vezérigazgatóját, aki elmondta: "a tavaly májusban új márkanévvel, egységes arculattal elindult MBH Csoport rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött. Kiemelkedő pénzügyi eredményünknek és elért piaci pozícióinknak köszönhetően aktív támogatói lettünk a hazai gazdasági szereplőknek és az egész hazai gazdasági életnek."

Hozzátette, hogy ambiciózus célkitűzéseikkel idén sem állnak meg, felelős hazai hitelintézetként aktív részesei szeretnének lenni a gazdaság fellendítésének, minden fontos szegmensben partnerek lesznek az otthonteremtéstől kezdve az agrárfinanszírozáson át a vállalati növekedésig.

Az elnök-vezérigazgató a közleményben kiemelte, hogy 2023-ban az MBH Bank korrigált adózás előtti teljes átfogó eredménye 345,3 milliárd forint lett, amely 118,8 százalékkal magasabb a 2022-es eredményeknél és az MBH Bank korrigált teljes átfogó jövedelemmel számított tőkearányos megtérülése 33,1 százalékra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója 22,1 százalékra emelkedett az időszak során.

A társaság mérlegfőösszege a 2022 végi értéket csaknem 500 milliárd forinttal meghaladva, mintegy 11 107 milliárd forintra nőtt. A bankcsoport már meglévő, több szegmensben piacvezető pozícióját az év során tovább erősítette sikeres akvizíciókkal, amelyek mind ügyfél-, mind betét- és hitelállomány tekintetében további növekedést hoztak.

A közgyűlés felhatalmazta az igazgatóságot saját törzsrészvények megszerzésére.

Személyi kérdésekről is döntöttek a részvényesek: Mager Andreát - lejáró mandátumára tekintettel - folytatólagosan az igazgatóság, Járai Zsigmond felügyelőbizottsági tagot pedig az audit bizottság tagjává választották - ismertették a közleményben.

Az MBH Bank Magyarország egyik vezető hitelintézete. A modern, univerzális bank célja, hogy korszerű pénzügyi szolgáltatásaival, folyamatosan bővülő termékpalettájával kiszolgálja a lakossági- és vállalati-intézményi ügyfeleit egyaránt.

Az MBH Bank, mely a legtöbb bankfiókkal rendelkezik Magyarországon, csaknem kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. A banknál elhelyezett betétállomány több mint 6957 milliárd forintot tesz ki, míg a bruttó hitelállomány meghaladja az 5170 milliárd forintot.

Stratégiai célja, hogy Magyarország egyik legmeghatározóbb bankjává váljon, és megjelenjen a nemzetközi piacokon, így a közép-kelet-európai régió országaiban is - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!