Agrárminisztérium: Brüsszel továbbra sem korlátozza az ukrán gabonabehozatalt

Gazdaság, 2024.04.24

Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását, tovább nehezítve ezzel az európai gazdák helyzetét. Ezzel a döntéssel a brüsszeli elit ismét bebizonyította, hogy számára fontosabbak Ukrajna érdekei, mint az európai gazdák boldogulása - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel háborúpárti politikájával továbbra is Ukrajnát támogatja, és magára hagyja az európai gazdálkodókat.

Az Európai Parlament keddi döntésével 2025. június 5-ig meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali vámjainak és kvótáinak felfüggesztését. A baromfi, a tojás és a cukor esetében a döntés az elmúlt három év importjának átlagában maximalizálta a vámmentesen behozható mennyiséget, amivel lényegében konzerválja az elmúlt évek rendkívüli mértékben megemelkedett behozatalát - mutat rá a miniszter.

Hozzáteszi: ennél is nagyobb probléma, hogy a gabonák és olajosmagvak esetében semmilyen korlátozás nincs. Ha folytatódnak az év első három hónapjában tapasztalt behozatali trendek, akkor az Ukrajnából az EU-ba érkező kukorica és búza import meg fogja haladni a rekordnak számító 2022-es és 2023-as mennyiségeket.

A magyar tárcavezető szerint mindez beláthatatlan következményekkel jár majd az európai gazdálkodókra nézve, hiszen az európai és a magyar gazdálkodók nem tudnak versenyezni a nemzetközi nagytőkés oligarchák tulajdonában álló több százezer hektáron termelő ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb termelési feltételek mellett termelnek. Brüsszel ezzel továbbra is agrárválságot okoz, a háborút pénzeli az európai gazdák támogatása helyett - tette hozzá.

Nagy István leszögezte: a magyar kormány fenntartja a nemzeti hatáskörben bevezettet importtilalmat, azonban Brüsszelnek is lépnie kell.

Az a tény, hogy a baloldali, a szocialista, a liberális, a zöld és a néppárti EP képviselők többsége is megszavazta a javaslatot, egyértelműen megmutatja, hogy Brüsszelben változásra van szükség. Olyan új vezetést kell választani június 9-én, amely nem helyezi harmadik országok érdekeit a saját gazdái elé, és amely valódi intézkedéseket képes hozni az európai gazdák védelmében - hangsúlyozta a miniszter.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!