Voks 24 - Lejárt a listák bejelentésének határideje

Belföld, 2024.05.03

Lejárt péntek 16 órakor a listák bejelentésére meghatározott határidő az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak júniusi választására, a két nyilvántartásba vett lista mellett további 11-et jelentettek be, azaz legfeljebb 13 párt, illetve pártszövetség listája szerepel majd június 9-én a szavazólapon.                                                    

Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól, az ajánlások leadására és a lista bejelentésére 16 óráig volt lehetőség.

A Nemzeti Választási Bizottság korábban már két listát nyilvántartásba vett: a Fidesz-KDNP közös listáját és a Mi Hazánk Mozgalom önálló listáját.

A péntek 16 órai határidő előtt további 11 párt illetve pártszövetség adta le az ajánlásgyűjtő íveket: Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Megoldás Mozgalom, Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd-A Zöldek Pártja közös listája, LMP - Magyarország Zöld Pártja, Második Reformkor Párt, Momentum Mozgalom, Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Nép Pártján, Mindenki Magyarországa Néppárt és az Új Alternatíva Párt.

Az ajánlások érvényességét és azt, hogy a listára bejelentett jelölteknek van-e választójoguk, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ellenőrzi. Az NVI nem ellenőrzi valamennyi ajánlást, csak valamivel többet, mint amennyi a listaállításhoz szükséges. A jogszabályi feltételeknek megfelelő listát a Nemzeti Választási Bizottság legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszi nyilvántartásba.

A listákon legfeljebb 63 jelölt állítható, háromszor annyi, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt neve kerül fel.

A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, levenni pedig csak május 3-án 16 óráig lehet. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, akkor a helyére a listán soron következő lép.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!