Tanévkezdés - MSZP: összegezni kell a digitális oktatás tapasztalatait

Belföld, 2021.08.31

Az MSZP elvárja, hogy az oktatási kormányzat december 15-ig készítsen jelentést a digitális oktatás tapasztalatairól, hogy azt az Országgyűlés megtárgyalhassa. Hiller István választmányi elnök keddi online sajtótájékoztatóján azt is szorgalmazta, hogy a kabinet gyorsítsa fel a tizenkét év felettiek oltását.

A politikus kijelentette: a diákok mintegy 20 százaléka részben vagy egyáltalán nem fért hozzá a digitális oktatáshoz, a járvány okozta oktatási nehézségek azonban legnagyobb mértékben a 6-8 éveseknél jelentkeztek, azoknál, akiknek az alapokat kellett elsajátítaniuk.

Hiller István ezért az alapkompetenciák megerősítése érdekében számukra és tanáraik számára plusztámogatást szorgalmazott.

Az Országgyűlés alelnöke bírálta az új Nemzeti alaptanterv szellemiségét, és szakmai hibának minősítette, hogy azt "a járvány kellős közepén" vezették be.

Szólt arról is, hogy az MSZP az együttműködő ellenzéki pártokkal együtt visszaállítja majd a tankötelezettség korhatárát 18 évre, amióta ugyanis azt 16 évre vitték le, 80 ezer fiatal hagyta abba tanulmányát. "Ők a jövő közmunkásai, a közösség eltartottjai lesznek" - jelentette ki.

Az ellenzék győzelme esetén a pedagógusok kezdő bérét a minimálbérhez igazítják - folytatta -, így az folyamatosan emelkedni fog, és szeptemberben 20 ezer forintos iskolakezdési támogatással segítik a szülőket.

Az alapítványi fenntartású közoktatási intézményeket szakmailag és anyagilag is kárpótolják - sorolta -, a felsőoktatási felvételi során pedig csak tanulmányi vagy szociális okból biztosítanak pluszpontokat. Hiller István hibásnak ítélte, hogy az önkéntes katonai szolgálatért jelentős többletpont jár, mert szerinte a felsőoktatás nem lehet eszköze más területek megjavításának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!