Székesfehérvári Törvényszék: Fejér vármegyében megközelítette a 40 ezret a befejezett bírósági ügyek száma 2023-ban

Belföld, 2024.04.23

Megközelítette a 40 ezret a befejezett bírósági ügyek száma 2023-ban a Székesfehérvári Törvényszéken és Fejér vármegye járásbíróságain.

A törvényszék tavalyi évet értékelő, keddi összbírói értekezlete előtti sajtótájékoztatón Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) főosztályvezetője elmondta, hogy 2,3 százalékkal több ügy indult el a tavalyi évben. Ugyanakkor a befejezések száma 1,5 százalékkal meghaladta azokat: 39 165 ügyet zártak le, miközben 38 606 új ügy érkezett. Ezzel párhuzamosan a folyamatban lévő ügyek száma 8,8 százalékkal mérséklődött az előző évhez képest - tette hozzá.

Örömtelinek nevezte, hogy Fejér vármegyében a két éven túli peres ügyek száma 105-re csökkent, ami azt jelenti, hogy az országos átlagot meghaladó mértékben, 60 százalékkal csökkent ezen ügyek száma.

A főosztályvezető beszélt a digitális megoldások alkalmazásáról is: a vármegyében a távmeghallgatások száma 2023-ban 1420 volt, ami jelentősen gyorsította az ítélethozatalt.

Turcsánné Molnár Katalin, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke hangsúlyozta: az összes befejezett peres ügyük 90,1 százaléka első fokon egy éven, másodfokon 6 hónapon belül befejeződött. A törvényszék bíróságain a civilisztikai ügyek 92,3 százaléka első fokon jogerőre emelkedett, vagyis az ügyfelek többségében elfogadták és megalapozottnak tartották a bírák döntéseit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!