Soltész Miklós: fontos a Magyarországon élő nemzetiségek összefogása és erősítése

Belföld, 2024.04.17

Nagy szükség van a Magyarországon élő nemzetiségek összefogására, erősítésére és a békességre - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, amikor nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat adott át.

Soltész Miklós a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületében megtartott ünnepségen a diákok küldetésének nevezte, hogy erősítsék és továbbvigyék a nemzetiségek összefogását. Azt mondta, fontos a fiatalok elkötelezettsége a tanulás mellett és a nemzetiségi közösségük iránt.

Köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a délszláv háborúban "olyan nemzeti közösségek, amelyek évszázadokig együtt tudtak élni, külső hatalmak nyomására háborúba keveredtek egymással". Hozzátette, hogy most is testvérháború folyik, az orosz-ukrán háború, amely oly sok szenvedést okoz.

Az államtitkár közölte, hogy a kormány a közelmúltban döntött azokról a támogatásokról, amelyekből a civil nemzetiség pályázatok, a táborozások, valamint a kulturális programok finanszírozhatók. A támogatás mintegy 1200 pályázat lehetőségét biztosítja - emelte ki.

Idén három nemzetiségi oktatási intézmény felújítása folytatódik a kormány döntése értelmében. Köztük van a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium is, erre eddig mintegy félmilliárd forintot biztosított a kormány - ismertette Soltész Miklós.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!