OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2024.04.29

Az európai ügyészséghez csatlakozásról, a gyerekek kampánybeli felhasználásáról, az egyetemi béremelésről és a cigányság termékenységi rátájáról érdeklődtek a képviselők kedden a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában.



Momentum: mikor csatlakozunk az európai ügyészséghez?


Magyarország európai ügyészséghez csatlakozásáról kérdezett Tompos Márton (Momentum), aki előbb az uniós szerv és a magyar vádhatóság tevékenységét hasonlította össze, majd azt hangsúlyozta: öt éve közel 700 ezer aláírás gyűlt össze az európai ügyészséghez való csatlakozás mellett.

Mire várnak? - kérdezte a Momentum politikusa.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a két ügyészség közötti kiváló együttműködésről beszélt, megjegyezve, hogy az uniós szerv vezetője példamutatónak nevezte a magyar szervekkel való kooperációt.

Hozzátette: úgy is részt vehetünk ebben az együttműködésben, ha nem csatlakozunk az európai ügyészséghez.

Viszonválaszában a képviselő megjegyezte: Magyarország az unió egyetlen tagállama, ahol magas rangú politikus nem került korrupció miatt börtönbe, "holott lenne miért", aminek szerinte az az oka, hogy az igazságügyi miniszter és a magyar ügyészség nem végzi el a munkáját.

Az államtitkár szerint az alaptörvény világosan kimondja a hatalmi ágak különválasztását, ezért az igazságügyi tárca nem tud választ adni az ügyészi szervezettel kapcsolatos kérdésekre.


MSZP: mikor vetnek véget a politikai pedofíliának?


Vajda Zoltán (MSZP) arról beszélt: a kormányoldal bevált gyakorlata, hogy "gyerekeket használnak ki politikai célra", velük kampányolnak. Szerinte vannak esetek, amikor "díszletnek használtak" gyerekeket, vagy "kötelezően ajánlotté" tették a Petőfi-film megnézését.

Ezt a fajta kampányolást a köznyelv egyszerűen politikai pedofíliának nevezi - mondta.

Válaszában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a jogszabályok elég nyilvánosan megmondják, milyen keretek között lehet kampányolni, ezeket a regulákat a választási bizottságok a lehető legszigorúbban értelmezik.

Én csak azt tudom mondani, hogy a gyermekeket érdemes a kampányból kihagyni - jelentette ki Gulyás Gergely, hozzátéve, az ilyen bejelentések esetén a választási szervek szigorúan eljárnak.

Viszonválaszában a képviselő úgy értelmezte a miniszter által elmondottakat, hogy a kormánytag elítéli a gyermekekkel való kampányolást, és arra kérte Gulyás Gergelyt, erről tájékoztassa egyes fideszes politikustársait.

A miniszter úgy válaszolt: a választást felügyelő szervek "az indokoltnál is nagyobb szigorúsággal járnak el, és semmiféleképpen sem tekinthető a gyakorlat megengedőnek".


Jobbik: mikor lesz átfogó béremelés a felsőoktatásban?


Brenner Koloman (Jobbik) hangsúlyozta: egy társadalom fejlettségi szintjének egyik legfontosabb mutatója az értelmiség anyagi és erkölcsi megbecsültsége.

Magyarországon azonban a "fideszes alapítványi formába átforgatott" egyetemeken is csak a hierarchia legmagasabb szintjein állók keresnek elfogadható módon, az állami fenntartásban maradt egyetemeken még siralmasabb a helyzet - jelezte.

Álságos és cinikus érvelés a háborúra hivatkozni béremelés helyett, hiszen a Vodafone vagy a repülőtér megvásárlása helyett azonnali 50 százalékos béremelést lehetne adni az egyetemi oktatóknak - hangsúlyozta.

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára válaszában egyetértett abban, hogy minden egyetemi oktatónak megbecsülés jár, tiltakozott azonban a szomszédban több mint két éve dúló orosz-ukrán háború jelentőségének kisebbítése ellen.

A háború, a hazai és a brüsszeli baloldal szankciós politikája miatt válságban van az európai gazdaság, mindennek ellenére a kormány megvédi a családtámogatásokat és minden lehetőséget megragad a béremelésekre, az év elején például a pedagógusokéra. Amint a háborús időszaknak vége lesz, a felsőoktatásban is megkezdődhetnek a béremelések - közölte.

Viszontválaszában a kérdező hangsúlyozta: értékválasztásnak tartja az egyetemi béremelés elmaradását.

Az államtitkár erre válaszolva kiemelte, az állami fenntartású egyetemek támogatása is emelkedett idén.


Mi Hazánk: mikor tudható meg a cigányság termékenységi rátája?


Novák Előd (Mi Hazánk) nehezményezte, hogy nem látható hivatalos kimutatás a cigányság termékenységi rátájáról. Felidézte: megkeresésére a Központi Statisztikai Hivatal jelezte, ezt a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé.

Szavai szerint a cigányság "népességrobbanásából" az Országgyűlésben nem szabad a bűnözés fokozódására vonatkozó következtetést levonni, ezért arra figyelmeztetett, hogy az eltartottak számának növekedése miatt az államháztartás összeroppanása fenyeget.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, a cigánysággal kapcsolatos kérdésekbe a kormánynak világos válasza van: oktatás és munka.

Emlékeztetett arra is, hogy a népszámlálás során bárki nyilatkozhat, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozónak vallja-e magát, majd arról érdeklődött, Novák Előd hogyan képzelné el a gyakorlatban kérdése megvalósítását.

Viszontválaszában a képviselő közölte, önbevallás helyett például anonim kérdőíveket lehetne alkalmazni a kórházakban.

Gulyás Gergely válaszában hangsúlyozta, hogy az emberi méltóság keretein belül a cigányság termékenységi rátájára vonatkozó statisztika összeállítására nem lát lehetőséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!