OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt: Ukrajnai háború, interpellációk)

Belföld, 2024.04.29

A két kormánypárti képviselőcsoport felszólalói az ukrajnai háború mielőbbi lezárásának szükségességéről beszéltek napirend előtt hétfőn a parlamentben, az első interpelláció témája pedig a Rákosrendezőre tervezett beruházás volt.



KDNP: a legfontosabb téma a háborús és a béke kérdése


Simicskó István (KDNP) kiemelte: a napjaink legfontosabb témája a béke kérdésköre, hiszen az ukrajnai háború kitörése óta sok-sok ezren haltak meg, hatalmas emberi és anyagi kár keletkezett, az erőszakspirál pedig egyre csak mélyül.

Kiemelte: a legbölcsebb a magyar álláspont, amelyik a béke pártján áll, ám egyes NATO-tagállamok politikusai Oroszország térdre kényszerítéséről, néhányan a megsemmisítéséről beszélnek. Hozzátette: ezek hajmeresztő gondolatok, hiszen ha a konfliktus atomháborúvá eszkalálódik, akkor az az emberiség végét jelenti.

A magyar kormányt támogatjuk a békepárti álláspontjában - fogalmazta meg frakciója álláspontját a képviselő.

Válaszában Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára kiemelte: a kormány elítéli az agressziót, kiáll Ukrajna szuverenitása mellett, és nem ismeri el a megszállt területeken tartott népszavazások eredményét, ahogy elismeri Ukrajna önvédelemhez való jogát is, ám más ország érdekeit nem helyezhetjük a sajátunk elé.

Hozzátette: ez nemcsak a kormány, hanem a magyar emberek álláspontja is, éppen ezért kell mindent megtennünk annak érdekében, hogy kimaradjunk a háborúból. Mint mondta, 80 éve nem volt olyan nagy egy világháború kitörésének esélye, mint most.

A szomszédaink számíthatnak ránk - hangsúlyozta az államtitkár, aki annak a reménynek adott hangot, hogy a békepártiak június 9-én egyértelmű irányt mutatnak a brüsszeli vezetésnek.


Fidesz: egyre nő az ukrajnai háború eszkalációjának veszélye


Halász János (Fidesz) arról beszélt: minél tovább tart Ukrajnában a háború, annál nagyobb az eszkaláció veszélye. Felidézte, hogy a konfliktus kitörésének napja óta a béke oldalán áll a magyar kormány; nem szállít fegyvert, lőszert, és katonákat sem küld a frontra. Megemlítette: a nyugati hatalmak rohamsisakot küldtek először az ukránoknak, de egyesek most már szárazföldi egységek odavezénylését vetik fel.

Sajnos több európai uniós vezető háborús pszichózisban szenved - mondta, ami szerinte azt jelenti, hogy veszélyes fordulat kezd kibontakozni a NATO vezetésén belül is.

Magyarország ellen fog állani minden javaslatnak, ami a konfliktus eszkalációjához, egy világháborúhoz közelebb kerülés felé vezethet - fogalmazott, a Fidesz-frakció támogatásáról biztosítva a kormányt az ország békéjének, biztonságának megőrzése érdekében.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában megemlítette: az amerikai törvényhozás 60 milliárd dolláros támogatási csomagot szavazott meg Ukrajnának, ennek bő egyharmada fegyvereket jelent, amelyek éppúgy sok emberéletet oltanak majd ki, mint az oroszok által használt társaik.

Ráadásul - tette hozzá - ez a csomag "még távolabb taszítja a béketárgyalások esélyét", miközben egyre magasabb fokozatba kapcsol a Nyugat háborús készülődése.

Az államtitkár megjegyezte: kevés ország próbál ellenállni "a háborús áramlatnak", de "Magyarország közéjük tartozik, és talán a leghangosabb közöttük", ezért is éri brüsszeli kritika az országot, miközben a háborús kórus" figyelmen kívül hagyja az ukrajnai háború tragikus gazdasági következményeit.

Lehet, hogy valakik nyerhetnek ezzel a háborúval, de mi ezzel a háborúval csak veszíteni tudunk - fogalmazott, hozzátéve, a június 9-i választáson "ki kell kényszeríteni a változást".


Interpellációk


DK: a "mini-Dubaj" terve azt üzeni, Budapest már nem a budapestieké, nem a magyaroké


Arató Gergely (DK) elmondta: noha a "szabad és ellenzéki" Budapest termeli meg a magyar GDP közel 40 százalékát, az Orbán-kormány bosszúból elvonásokkal bünteti a fővárosiakat.

Hozzátette: az eddigi pénzelvonások mellett új szintet jelent a "mini-Dubaj projekt". Az Orbán-kormány Budapest egyik legértékesebb ingatlanát, a Rákosrendezőt szinte ingyen, tálcán nyújtja egy arab befektetőknek, sőt 300 milliárd forintnyi közpénzt is költ a beruházás előfeltételeinek megteremtésére - nehezményezte.

Kifogásolta azt is, hogy Rákosrendezőn luxusnegyed helyett nem olcsó bérlakások, nem kollégiumok, nem parkok épülnek a pályakezdőknek. A kormány ezzel az építkezéssel azt üzeni, Budapest már nem a budapestieké, nem a magyaroké - összegzett, hozzáfűzve: a mini-Dubaj az aranyvízumot vásárló, dúsgazdag orosz, kínai és arab milliárdosoknak épül.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára leszögezte, hogy tárcájának a projektben egyetlen feladata van: a terület megtisztítása attól a szeméttől, amely hosszú idő óta felhalmozódott, hogy valóban "Budapest aranytartaléka" lehessen Rákosrendező.

Budapestnek szeretnénk egy olyan helyet létrehozni, amely alkalmas a fejlesztésekre, hiszen évtizedek teltek el, miközben senkit nem zavart Rákosrendező állapota - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!