OGY - Krónika 14. rész (bizottsági jelentések, napirend után)

Belföld, 2024.04.29

Bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslatok vitájával, majd napirend utáni felszólalásokkal zárta hétfői ülését a parlament.



Oktatási, családügyi, kulturális törvények


Az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitája során Vécsey László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója kiemelte, hogy a javaslat a tanári, tanítói és óvónői képzéssel bővíti a Nemzeti Közszolgálati Egyetem portfólióját.

Az indítvány megteremti annak a feltételeit, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint az Országos Széchényi Könyvtár a Magyar Nemzeti Múzeumba integrálódva elősegítse a közgyűjteményi rendszer hatékonyságának növelését - érvelt.

A kötött könyvárrendszer biztosítja, a biztosítja a könyvkínálat sokoldalúságát, valamint azon minőségi könyvek kiadását, amelyek kevés példányban jelennek meg - közölte.

Arról is beszélt, hogy az összegző módosító javaslat három garanciát nyújt az NKE beruházásával érintett józsefvárosi ingatlanokban élők lakhatásának biztosítására. Az első garancia az önkormányzat által felajánlott cserelakás, de ha ennek a feladatának az önkormányzat nem tesz eleget, akkor a második az állam által felajánlott cserelakás, végül a harmadik a kártalanítás - mondta. Felhívta a figyelmet, hogy az érintett ingatlanok a tervezetthez képest két hónappal később kerülnek az állam birtokába, a józsefvárosi önkormányzatnak pedig 2025. január 31-ig kell cserelakásról gondoskodnia.

Jámbor András (Párbeszéd) képviselői felszólalásában úgy fogalmazott, hogy a javaslatban kétszáz család és ötszáz józsefvárosi sorsa van elrejtve. Velük nem egyeztettek az indítványról, a polgármesterüket és a megválasztott országgyűlési képviselőjüket nem keresték meg a benyújtás előtt - tette hozzá. Megjegyezte, nem látja, hogy a hármas garancia milyen fedezettel rendelkezik.

Azt kérte, hogy a javaslatnak ezt a részét vonják vissza, majd az önkormányzattal és az egyetemmel együtt találjanak megoldást.

Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára megismételte a garanciákat, miszerint az önkormányzatnak cserelakást kell biztosítania, ha erre nem képes, akkor a főváros területén kell az államnak cserelakást adnia. Hangsúlyozta, ha azok a lakások nem megfelelőek, akkor a lakók anyagi kártalanítást kapnak.

A felsőoktatásról beszélve arra is kitért, hogy a megújított magyar felsőoktatás nemcsak versenyképes, de a legerősebb autonómiarendszerek közé tartozik. Előre lép a felsőoktatás, előre lépnek a szakképző intézményeink - szögezte le.


Napirend után


Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes napirend utáni felszólalásában II. János Pál pápa szentté avatásának tízéves évfordulójáról emlékezett meg.

Varju László (DK) Rojkó Annamária író gondolatait osztotta meg, beszámolva arról, hogy Újpesten a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjától park viseli Prém Margit nevét.

Simicskó István (KDNP) arról beszélt, hogy húsz évvel ezelőtt nyilvánította nemzeti kinccsé az Országgyűlés a régi magyar állatfajtákat.

Pócs János (Fidesz) a rendőrségnek mondott köszönetet azért, hogy a Jászságban odafigyelnek a rendre, a közelmúltban több kábítószer-dílert tartóztattak le, és felszámoltak terjesztői hálózatokat.


Az elnöklő Lezsák Sándor az ülésnapot bezárta, a parlament várhatóan kedd reggel 9 órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!