OGY - Krónika 11. rész (gyermekvédelmi törvénycsomag)

Belföld, 2024.04.30

A kormánypártok által benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalását folytatta kedden az Országgyűlés.



Jobbik: a legjobb gyermekvédelem a család


A legjobb gyermekvédelem a harmonikusan működő hagyományos családok rendszere - kezdte felszólalását Ander Balázs (Jobbik), aki hangsúlyozta a felelős gyermekvállalás és a tudatos családtervezés szerepét.

Arról beszélt: a szakellátásba vont 23 ezer gyerek csak a jéghegy csúcsa; az országban 1,8 millió a 18 évnél fiatalabb gyermek vagy fiatalkorú, családok százezrei élnek rossz körülmények között.

Alapvető igazság az, hogy ha hátrányos helyzetű családokról beszélünk, ott a minél korábbi beavatkozás az, ami hasznot eredményezhet - fogalmazott a képviselő, hangsúlyozva, hogy sokkal modernebb, a felnőttkorban szükséges fontos szociális kompetenciákat adó oktatásra lenne szükség.

Ander Balázs emlékeztetett: pártja megszavazta a gyermekvédelmi törvény 2021-es módosítását, támogatni tudják a most tárgyalt csomagot is, ám a jövőben is szembesítik a kormányoldalt a hiányosságokkal, köztük a szociális ágazatban dolgozók alulfizetett voltával.

A büntető törvénykönyv módosítása kapcsán megjegyezte: a Jobbik által évek óta "kért, követelt" szigorításokat terjesztett be a kormány, "a vasszigorból már csak a kémiai kasztrálás maradt ki", de annak bevezetését is támogatnák, mert a pedofil bűncselekmények elkövetőinek "kijár a minél keményebb büntetés".

A képviselő megjegyezte, Magyarország az egy főre jutó fogyasztás terén az uniós rangsor végén áll, csak Bulgáriát előzzük meg, majd annak a véleményének adott hangot: a gyermekes családok helyzete az utóbbi években nemhogy javult, hanem sokkal-sokkal rosszabbá vált, eközben pedig a hazai versenyképességi modell alapja az olcsó munkaerő.


Mi Hazánk: a megfogalmazott irányok támogathatók, de az intézkedések kevesek


Dúró Dóra, a Mi Hazánk vezérszónoka úgy fogalmazott: elsődleges gyermekvédelem a családvédelem. Az ellenzéki politikus azt javasolta, hogy a gyermekvédelmi törvényben az alany is a család kifejezés legyen.

Kitért arra is: ha megkérdezik a magyar fiatalokat, ez előző generációkhoz képest jóval kisebb arányban válaszolják, hogy akarnak gyereket, s még kevesebben mondják, hogy nagycsaládot szeretnének. Megjegyezte: az Eurostat adatai alapján Magyarország 27 tagállam közül a 20. a GDP-arányos ráfordításokat tekintve a családtámogatások területén.

Rámutatott: a teljes termékenységi arányszám brutális mértékben 1,38-ra esett vissza és a 2013-as szinten van újra. Értékelése szerint a kormány családpolitikája és támogatásai nem válságállók, az első krízis után elért eredményeket sem tudták megtartani.

Az alapvető egészségügyi ellátást kritizálva kiemelte, hogy a gyermekorvosi szolgálatok tíz százaléka betöltetlen, a magyar tizenévesek körében pedig átlag feletti a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A párkapcsolatok és a kis közösségek sokszor labilissá váltak, a férfi minta és jelenlét hiánya a családokban nagy probléma - sorolta.

Kitért arra is, hogy a digitális fogyasztóvédelemről önálló törvényt kellene alkotni és át kellene nézni, milyen veszélyek leselkednek a fiatalokra. Ezekre választ kellene adni - húzta alá, hozzátéve: a kormánynak nincs válasza ebben a törvényben sem. A pornóoldalak korlátozása támogatandó, ugyanakkor az erre vonatkozó javaslatokat alacsony hatékonyságúnak nevezte.

Összegzése szerint a megfogalmazott irányok támogathatók, így a gyermekvédelemben dolgozók szigorúbb ellenőrzése is, de szerinte csak a felszínt kapargatják az intézményrendszer áttekintésekor. Fontosnak tartaná azt is, hogy az intézményvezetők felelőssége megjelenjen a szabályozásban.

Megjegyezte: közel kétezer nevelőszülő hiányzik, illetve béremelésre is szükség van a gyermekvédelmi dolgozók esetében.

Jelenleg összesen 16 gyermekjogi szakember látja el több mint 23 ezer gyermek védelmét. Óriási lépésre lenne szükség, de a törvényjavaslat erre sem terjed ki - közölte.


Párbeszéd: a kormány hibája, hogy megbukott a gyermekvédelem


Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka kijelentette: az, hogy megbukott a gyermekvédelem a Fidesz-KDNP kormány egyedüli hibája. Érdekesnek nevezte, hogy nem a kormány a benyújtó, hanem egyes fideszes és KDNP-s képviselő. Szerinte ez azért történt így, hogy ne kelljen arról a társadalmi vitát lefolytatni, ne kelljen megkérdezni a civil szervezeteket, a gyermekvédelemben dolgozókat. Megint egyedül akarják eldönteni, mi jó, vagy mi nem jó - vélekedett.

Tizennégy éve vannak kormányon, mégis most jut eszükbe, hogy szigorítsanak. Mire vártak eddig? - tette fel a kérdést.

A javaslatban szereplő pontokat a Párbeszéd öt alkalommal nyújtotta be, ezek közül korábban egyet sem fogadtak el, indoklás nélkül lesöpörték - közölte.

Szabó Tímea szerint vajúdtak a hegyek és egereket szültek, a két törvényjavaslat egy Btk. szigorítás, ami nem egyenlő a gyermekvédelem átalakításával, javításával.

"Az egyetlen faj, ahol genderőrületről" lehet beszélni, azok a csigák, az emberek esetében ez teljesen értelmetlen - jegyezte meg. Hozzátette: egyetlen nemátalakító műtétre nem érkezett kérés gyermekek esetében. Szerinte a kétéves börtönbüntetést azok esetében, akik elmulasztják jelezni a gyermekbántalmazást, nem fogja megvédeni a gyermekeket. Megint egy fenyegetés, lebegtetés, ahelyett, hogy képzéseket biztosítanának és a támogatásokat növelnék a gyermekvédelmi rendszerben - közölte. A reintegrációs őrizetre vonatkozó passzus K. Endrére pont nem vonatkozik, azt javasolta, próbálják meg büntetőjogilag úgy kitalálni, hogy az ilyen esetekre is érvényes legyen. Azt is kifogásolta, miért szervezték ki a nevelőszülői hálózatot az egyházakhoz, illetve, hogy nincs szó a javaslatban a gyermekvédelem megerősítéséről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!