OGY - Krónika 10. rész (gyermekvédelmi törvénycsomag)

Belföld, 2024.04.30

A kormánypártok által benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomag tárgyalását folytatta kedden az Országgyűlés.



KDNP: nem kérünk a zöld-szociáldemokrata gyermekvédelemből



Nacsa Lőrinc (KDNP) kijelentette, Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia van, az államnak, a törvényeknek maximális védelmet kell nyújtaniuk a gyermekeknek és a legszigorúbb módon kell fellépniük a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel szemben.

Reagált a DK-s képviselő felszólalására. Emlékeztetett arra, hogy a Gyurcsány-kormány volt az egyetlen Magyarországon, amely csökkentette a gyermekvédelmi dolgozók bérét. Hozzátette: ha a képviselőn múlt volna, kevesebb pedofil elkövető lenne ma börtönben, mert nem támogatta a büntetőtörvénykönyv szigorítását.

Közölte, "köszönjük, nem kérünk a zöld-szociáldemokrata" gyermekvédelemből, mert látni lehet, hogy ahol ez megvalósul nyugaton, ott ez LMBTQ-aktivistákat jelent az óvodákban, tb által finanszírozott nemváltó műtéteket és drogliberalizációt is jelent.

Hollik István (KDNP) szerint a kommunisták voltak azok, akik azzal vádolták ellenfeleiket, amit maguk csináltak. Szerinte az ellenzék használja a gyermekek védelmét politikai célra, támadja a Fidesz-KDNP-t ezzel az üggyel.

Elmondta, a gyermekeket a szülőknek kell megvédenie, de vannak olyan gyermekek, akiknek nincs szülőjük, vagy nem tud róluk gondoskodni, ilyen esetekben az államnak kiemelt szerepe van. Az a céljuk, hogy a gyermekek elleni bűncselekményekre úgy tekintsen mindenki, mint a legsúlyosabb bűnök egyikére. Hozzátette: céljuk, hogy a legszigorúbb gyermekvédelmi törvényt hozzák létre.


Momentum: a kormánypártok javaslat a felelősség áthárításáról szól



Orosz Anna (Momentum) a kormánypártok által benyújtott javaslatot úgy értékelte: az a felelősség áthárításáról szól, a kormányoldal két ilyen üres javaslattal próbálja "elütni" a kegyelmi botrányt, azonban ezek nem fogják érdemben javítani a gyermekek helyzetét, sem a gyermekvédelemben, sem az iskolákban, óvodákban.

A kormánypártok szerinte úgy tesznek, mintha ez a törvénycsomag lenne a "szent grál", ami mindent rendbe hoz a gyermekvédelemben, holott minden szakmai szervezet rámutatott arra, hogy alapvetően nem jogalkotási, hanem végrehajtási problémák vannak a gyermekvédelemben. Soha nem volt elég pénz a törvények minőségi végrehajtására, és ez nem változott az elmúlt 14 évben sem - tette hozzá a képviselő, aki szerint a kormány az elmúlt időszakban csak annyit ért el, hogy a szexuális kisebbségek ellen fordított sokakat.

Arra szólította fel a kormánypártokat, hogy ne az ellenzéket hibáztassák és ne a 2010 előtti időszakkal takarózzanak. "Kit érdekel, mi volt 2010 előtt? Ahhoz képest kormányozzanak jól, hogy kétharmados felhatalmazásuk van, hogy rengeteg európai uniós pénzt kaptunk, hogy gazdasági konjunktúra volt az elmúlt 14 év nagy részében" - tette hozzá.

A bicskei gyermekotthon ügyével kapcsolatban rámutatott: a kormánypártok itt sem vállalták a felelősséget, hiszen ha 2011-ben, az első jelzés után leváltják a pedofil igazgatót, akkor 5 évvel lerövidíthették volna gyerekek szenvedését. Emellett még mindig nem derült ki, ki és miért utasította az igazságügyi minisztert, hogy jegyezze ellen a köztársasági elnök döntését a "gyalázatos kegyelemről", és a bicskei áldozatoktól sem kértek bocsánatot.

Orosz Anna a gyermekvédelmi dolgozók és pedagógusok folyamatos képzését, anyagi és erkölcsi megbecsülését szorgalmazta, hangsúlyozva: nem lehet elvárni, hogy havi 200-300 ezer forintért jól végezzék a világ legnehezebb munkáját a súlyosan traumatizált gyerekekkel foglalkozó gyermekvédelemi dolgozók. Kiemelte azt is, hogy a pornográf tartalmak korlátozása tiltással önmagában nem megoldható, fontos lenne a megelőzés és az edukáció, és az is, ha "nem ömlene az online és az offline térben a gyerekekre mindenütt a mocskos, hazug, gyűlöletkeltő fideszes propaganda".

Gyermekjogi ombudsmani poszt létrehozását, több gyermekjogi képviselő alkalmazását és a gyermekvédelemre szánt források emelését is javasolta.


MSZP: a kormány nem vette figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait



Komjáthi Imre (MSZP) a vita hangnemét kifogásolta, mint mondta, "szekunder szégyent" érez, amiért a pártok egymást gyalázzák és nem a gyermekvédelemmel foglalkoznak.

Egyetértett azzal, hogy erősíteni kell a gyermekvédelmi rendszert és meg kell előzni a szexuális abúzus bármilyen formáját, azonban szerinte a kormányoldal által benyújtott törvénycsomag több szükséges kérdésben nem tesz lépéseket, nem veszi figyelembe a szakmai szervezetek javaslatait, és azt sem, hogy a jelenlegi rendszer megfelelő működéséhez milyen jelentős tárgyi és személyi erőforrásokat kellene biztosítani.

A javaslat mögül hiányoznak a költségvetési források - mondta a képviselő, aki hiányolta az ágazati béremelést, a szakemberhiány kezelését és a gyermekvédelemben dolgozók továbbképzési programjait is.

Szerinte a kormányoldal javaslatai a meglévő dolgozók között osztják el a feladatokat, nincs forrás a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosítására, valamint az oktatásra és a prevencióra sem jut figyelem.

Azt javasolta, hogy a kormány ne gyűlöletkeltő propagandára és plakátokra költse a pénzt, hanem a gyermekvédelemre.

Arra is kitért: a kormány három hónapja nem indokolta meg, miért kapott kegyelmet K. Endre a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!