OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: EP- és önkormányzati választás, végrehajtás)

Belföld, 2024.04.29

Az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választásról és a végrehajtói rendszerről is szó volt napirend előtt az Országgyűlésben hétfőn.



Megemlékezés



Kövér László, az Országgyűlés elnöke megemlékezett a közelmúltban elhunyt Molnár László (MSZP) volt országgyűlési képviselőről.



LMP: a környezeti értékeket és a humán erőforrásokat is meg kell védeni



Kanász-Nagy Máté (LMP) közölte, az áprilisi 22-i Föld napja és a május 1-jei munka ünnepe azt üzeni, hogy a környezeti értékeket és a humán erőforrásokat meg kell védeni. A június 9-i választásnak az is a tétje, hogy Magyarország olyan képviselőket küldjön az EP-be, akik megállítják a kormány akkumulátorgyarmatosítási politikáját és segítenek abban, hogy a munkavállalók tisztességes körülmények között dolgozzanak - mondta.

Szerinte a kormány a függőségek felszámolása helyett a függőségek politikáját valósítja meg: összeköti a nyugati nagytőke által alapított autógyárakat a keleti nagytőke akkumulátorgyáraival és ezt kiegészíti az orosz szénhidrogénektől való függéssel.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány kiemelt céljának nevezte a tiszta, élhető környezet biztosítását. Felhívta a figyelmet a kormány által indított pályázatokra, akciókra, amelyek az illegális hulladék elleni küzdelmet célozzák.

Kiemelten fontosnak nevezte a hatóságok részéről a környezetvédelmi és a munkavédelmi szabályok betartatását. Rámutatott, az elektromos autózás kapcsán technológiai verseny zajlik: a kormány igent mond a zöldenergiára, de nemet a zöldideológiára.


Párbeszéd: Budapestet június 9-e után is Karácsony Gergely vezeti



Szabó Tímea (Párbeszéd) szerint Budapesten annyira fél a Fidesz a bukástól, hogy két jelöltet is állított Karácsony Gergely főpolgármesterrel szemben. Az egyik a "Tiktok-influenszerimitátor", Szentkirályi Alexandra, a másik "a villamos-menetrendekkel legózó" Vitézy Dávid; közös tulajdonságuk, hogy a közelmúltig "fideszes államtitkárok" voltak és súlyos, milliárdos károkat okoztak Budapestnek - mondta.

Szentkirályi Alexandra nevéhez kötődik az M3-metrókocsik korrupt felújítása, amelynek során férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tízmilliárdokkal rövidítette meg a budapestieket - közölte. Hozzátette: Vitézy Dávid felelős a fővárosnak tízmilliárdos veszteséget okozott elektronikus jegyrendszerért. Kijelentette: a két jelöltnek semmi másra nem kell Budapest, csakhogy a kormány még több pénzt szivattyúzhasson ki a fővárosiak zsebéből, de Budapest szabad, zöld és szolidáris marad és június 9-e után is Karácsony Gergely vezeti.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkár azt mondta, a kormánypártoknak egy jelöltje van. Megjegyezte ugyanakkor, az elmúlt évek tevékenysége alapján bármely budapesti jelölt alkalmasabb főpolgármesternek, mint Karácsony Gergely.

Szerinte a főpolgármester az állami támogatásokon kívül "semmivel nem tud elszámolni", és semmi mást nem tud, csak hadakozni a kormánnyal Facebook-posztokban. Szóvá tette a fővárosi dugókat, azt, hogy nem lett zöldellő park a Városháza mögött. Kifogásolta a Lánchíd felújítását, amelynél szerinte kiderült, készpénzben vettek fel 1500 milliónyi forintot úgy, hogy kiterjedt városházi számlagyárat üzemeltettek.

Vitatta azt is, hogy Karácsony Gergely önálló lenne, ezt azzal indokolta, hogy támogatja a 2026-os DK-s miniszterelnök-jelöltet, Dobrev Klárát.



Mi Hazánk: kárpótolja az állam a végrehajtások áldozatait!



Toroczkai László (Mi Hazánk) arra szólította fel a kormányt, hogy vállaljon felelősséget az 1994 óta profitorientáltan működő végrehajtási rendszer okozta károkért. Szerinte ugyanis magyarok százezreinek, akár millióinak okozott kárt ez a "maffiaszerűen működő hálózat". Eljött az ideje annak, hogy végre a kormány és az Országgyűlés igazságot tegyen - mondta a képviselő, aki jelezte, hogy a Mi Hazánk frakciója törvényjavaslatot nyújt be az ügyben.

Hozzátette: ebben azt javasolják, hogy a részleges kárpótlás forrása ne adófizetői pénz legyen, hanem a haszonélvezők - a végrehajtók, bankok - fizessenek. A végrehajtók nyereségével kapcsolatban megjegyezte: Schadl György, a végrehajtói kamara volt elnöke már előzetes letartóztatásban ült, de irodája még mindig 122 millió forint nettó árbevételt ért el.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára válaszában hangsúlyozta: a végrehajtás a bírósági eljárás része, csak bírósági ítéleten vagy közjegyzői okiraton alapulhat, amennyiben az adós önként nem teljesít. Hozzátette: a végrehajtó kizárólag a bíróság által elrendelt véghajtási cselekményeket teheti meg, az adósnak pedig számos jogorvoslati lehetősége van a bírósági szakaszban és a végrehajtási eljárás során is. Azt is jelezte, hogy a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága ellenőrzi a végrehajtók munkáját.

Az államtitkár veszélyesnek és felelőtlennek nevezte a képviselő felszólalását, mert az szerinte azt a látszatot kelti, hogy létezik olyan megoldás, ahol az adósoknak nem kell visszafizetniük a tartozásukat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!