Jobbik: a magyar munkavállaló legyen az első

Belföld, 2024.05.08

A "rekordmértékű vendégmunkás-beáramlás" megállítását, az érkezők családegyesítésének megtiltását, a magyarok álláshoz segítését sürgette szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A politikus hangsúlyozta: mivel a kormány enyhített a munkaerőimport szabályain, immár öt évre is toborozhatók külföldről dolgozók, akik, ha nagyberuházásokon dolgoznak, hozzátartozóikat is magukkal hozhatják, márpedig az érkezők tömege megváltoztathatja Magyarország megszokott kulturális berendezkedését, arculatát.

A kormány igyekszik takarózni a 65 ezres vendégmunkás-kvótával; azt elfelejti megemlíteni, hogy már ebben a pillanatban is 120 ezren tartózkodnak hazánkban - fogalmazott a Jobbik képviselője, hozzátéve, hogy a kormányzati keretszám csak az újonnan kibocsátott engedélyekre vonatkozik, nem kezeli azt a helyzetet, amikor valaki több éves szerződést kap.

Z. Kárpát Dániel felháborítónak nevezte a vendégmunkások behozatalát akkor, amikor 200 ezer magyar munkakereső van, aki nem kap ingyenes átképzést a kormányzattól, holott ezeknek az embereknek a helyzetbe hozása lehetne a probléma megoldása.

A politikus azt követelte: csak olyan cég kaphasson vissza nem térítendő állami támogatást, amely legalább 90 százalékban magyarokat foglalkoztat, a magyar munkavállalókat addig ne lehessen elbocsátani, amíg azonos képzettséggel vagy munkakörben külföldit alkalmaznak, amelyik vállalkozás pedig nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, azzal büntetőkamatostul fizettessék vissza a korábban adott állami forrásokat.

A kormányt végre bírjuk rá arra, hogy ne a multicégek érdekeit válassza, hanem a magyar emberekét - sürgette a jobbikos politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!