Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.10

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünk nagy részének időjárását továbbra is egy hatalmas kiterjedésű anticiklon határozza meg, amelynek területén jobbára csendes, nyugodt az időjárás. Délnyugati áramlással szubtrópusi eredetű, meleg légtömeg tölti ki az Ibériai-félszigetet, ahol általában 30 fok körül alakultak a csúcsértékek. A változékonyabb időt hordozó időjárási frontok Észak-Európába szorulnak, ahol felhős, csapadékos, szeles idő a jellemző. Oroszországban az elmúlt időszakhoz hasonlóan hó formájában érkezik a csapadék. Arrafelé általában 10 fok alatti hőmérsékletek a jellemzőek. Ezen kívül Délkelet-Európában is felhős az idő egy alacsonynyomás hatására, ott több helyen zivatar is kialakult az elmúlt időszakban.

Az említett anticiklon hatására szárazabb légtömeg érkezett a Kárpát-medencébe, így sok napsütésre van kilátás, de a kontinens északi részén haladó frontok érintik térségünket, emiatt felhősebb időszakok is előfordulnak majd.


Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

----------------------------------------------------

Pénteken és szombaton a gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre számíthatunk, a nap második felében azonban átmenetileg megnövekszik a felhőzet. A szakadozott felhősáv átmeneti felhősödést okoz éjjel a nagyrészt derült vagy gyengén felhős ég mellett. Pénteken napközben legfeljebb néhány helyen fordulhat elő futó zápor, míg szombaton inkább délutántól, estétől alakulhat ki zápor előbb délnyugaton, majd északkeleten. Az északias szél többfelé lesz élénk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 15 fok közé süllyed, de a hidegre hajlamos északi részeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 20 és 25 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!