Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.05.09

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Észak-Európa országait a nyugatiasra váltó áramlással újra elérték a gyorsan mozgó időjárási frontok, amelyek szeles időt okoznak. Az eső mellett a Skandináv-félszigeten és Oroszország északnyugati részén havas eső, havazás is előfordul.

Ugyancsak változékony az időjárás a Földközi-tenger középső és keleti részén, valamint a Balkán-félszigeten egy gyengülő légörvény hatására, többfelé alakul ki zápor, zivatar, az elmúlt 24 órában egyes helyeken 40-50 mm-t meghaladó csapadékmennyiséget is mértek.

A kontinens többi részének időjárását magasnyomás alakítja, amelynek középpontja csütörtökön délelőtt a Germán-Lengyel-alföld fölött volt. Hatására száraz, nagy területen napos az idő.

Ez az anticiklon lesz hatással a Kárpát-medence időjárására is a következő 36 órában, így pénteken már az ország nagy részén sok napsütés ígérkezik.


Várható időjárás az ország területén péntek éjfélig:

-----------------------------------------------------

Csütörtökön tovább csökken, gomolyosodik a felhőzet, éjszaka pedig már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Pénteken a nappali gomolyfelhő-képződés mellett már sok napsütésre számíthatunk, azonban a nap második felében az északi tájak fölé vastagabb felhőtömbök is sodródhatnak. Inkább csak a nappali órákban alakulhat ki néhol zápor, csütörtökön délután a délkeleti határ közelében esetleg zivatar.

Az északi, északkeleti szelet napközben többfelé kísérhetik élénk, csütörtökön néhol erős lökések.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 13 fok között várható, de az északi völgyekben néhol akár fagypont közelébe is hűlhet a levegő, ezeken a tájakon talajmenti fagy sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20 és 25 fok között alakul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!