Időjárás-jelentés

Belföld, 2024.04.30

A HungaroMet Nonprofit Zrt. jelenti:



Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

Kontinensünk nyugati részén egy mély, magassági teknő található, ehhez pedig a talajon ciklonok, és azok frontjai kapcsolódnak. A Brit-szigetek térségében egy többközéppontú ciklon található, kicsit keletebbre pedig a Skandináv-félszigettől egészen az Ibériai-félszigetig egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer okoz mozgalmas, felhős és csapadékos időt. Az előbbi alacsonynyomású rendszer területén több helyen is inkább az eső a jellemző, míg a hullámzó front déli részének előterében zivatarok okoznak helyenként felhőszakadást, a csapadékösszeg néhány mérőállomáson meghaladja a 60 mm-t is. Kelet-Európa időjárását továbbra is egy anticiklon alakítja, amelynek területén nyugodt, napos az idő, csak a magasnyomás peremén fordul elő helyenként zápor, elvétve zivatar. A hőmérséklet a kelet-közép-európai területen a legmagasabb, a Mazuri-tóhátságtól egészen Szicíliáig 25 fok felett alakul a csúcsérték, a kontinens többi részén azonban nagyrészt 20 fok alatt maradnak a maximumok.

A Kárpát-medence időjárását kedden még anticiklon alakítja, szerdán azonban már egy meleg nedves szállítószalag okoz felhősebb időt, de csapadék estig még nem valószínű.


Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig:

----------------------------------------------------

Kedden és éjszaka is nagyrészt derült idő várható. Szerdán a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütésre számíthatunk, de a nyugati határ mentén felhősebb lehet az idő. Csapadék szerda késő délutánig nem valószínű, utána a délnyugati megyékben előfordulhat zápor, néhol zivatar. A délkeleti, keleti szelet kedden még csak néhol, szerdán már több helyen kísérhetik erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 15 fok között valószínű, de főként az északi völgyekben ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 24, 25 fok körül várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!